Новият външен министър: Единството на НАТО е жизненоважно за България

Светлан Стоев, сн. БГНЕС

За България запазването на евроатлантическите ценности и единство на алианса е жизненоважно. Именно това е целта на настоящия процес на размисъл. НАТО трябва да бъде готова да посреща световните развития и предизвикателства по начин, който да гарантира колективната отбрана ефективно да се справя с кризи и да си сътрудничи с другите споделящи нашите ценности организации и партньори, каза служебният министър на външните работи Светлан Стоев на виртуалната конференция "Изпреварваме бъдещето: Подготовка за НАТО 2030", която е сред събитията, отбелязващи 30-ата годишнина от основаването на Атлантическия клуб в България.

Изказването на Стоев беше първото му участие в международен форум след вчерашното официално представяне на служебния кабинет, и в него, както и други участници, той честити юбилея на Атлантическия клуб, изтъквайки заслугите на неправителствената организация.

Светлан Стоев открои необходимостта от адекватни способности за възпиране и отбрана, основаващи се на "стоманена трансатлантическа връзка", засилване на политическите консултации и съвместни послания, както и разширяване на мрежата от партньори, с които заедно да изграждаме устойчивост и нови способности, съобщи БТА.

За нас принципът за взимане на решения на основата на консенсус е неотменен, той гарантира единството и солидарността, възприети като национални решения и политики във всяка страна членка. Предвижданите промени в работните методи на алианса следва да стъпват на успешно функциониращите механизми в това направление. Тук от водещо значение за единството в алианса са ефективните политически консултации между съюзниците, дори и по теми, по които има разногласия, отбеляза Стоев.

По думите му, солидарността е ключова и различните предложения в тази посока заслужават детайлно обмисляне. В този контекст Стоев посочи и предложението на България за домакинство на морско координационно присъствие на НАТО в Черно море, подкрепено от останалите съюзници, участващи в срещата на най-високо равнище във формата Букурещ - Б9 на 10 май т.г.

Изграждането на устойчивост спрямо новите предизвикателства набира все по-голяма тежест. Свидетели сме на нарастващи конфронтации отвъд класическите постулати за военен конфликт. Поради това, интегрирането на темата за устойчивостта в отбранителното планиране на НАТО, и на национално ниво, е изключително важно за нас, посочи Светлан Стоев.

Той акцентира върху новите технологии и мястото им в отбраната.

Високоскоростните технологични развития съдържат както рискове за прилагането им за военни цели, така и много възможности. Това изисква НАТО да заложи на ползите от своя научен и индустриален потенциал, така че да запази технологичното си превъзходство в тази сфера и да стимулира иновациите и обмена между всички съюзници. Заедно с останалите съюзници работим всичко това да залегне в една осъвременена стратегическа концепция на НАТО с поглед към бъдещето, каза Светлан Стоев.

Споделяне

Още от България