Новият военен министър: Нямам задача да правя ревизия на Аню Ангелов

Не мога да поема ангажимент, че ще реша проблемите на военните

Новият военен министър: Нямам задача да правя ревизия на Аню Ангелов

Служебният военен министър Тодор Тагарев заяви, че няма "задача нито амбиция" да прави ревизия на управлението на предшественика си Аню Ангелов, каквото е едно от основните искания на единствената професионална организация в армията, офицерската легия "Раковски".

"Не, няма да поставям оценка. Министър Ангелов е много достоен човек, с много солидна кариера. Той направи много верни неща", заяви Тагарев пред БНР.

В същото време той каза, че въпросите, които военните поставят, нямат лесно решение и не може да поеме ангажимент, че ще бъдат решени в рамките на три месеца.

През последните няколко месеца военните излязоха на две протестни шествия срещу лошите условия на труд, непрекъснато променящите се условия за пенсиониране и липсата на ясно кариерно развитие. Ангелов обаче не прие за масово недоволството в армията и неглижира протестите срещу политиката му.

"Част от техните искания могат да бъдат приети, а всички техни искания могат да бъдат дискутирани", заяви Тагарев без да навлиза в конкретика.

Той съобщи, че смята да инициира разговор за ролята на военнослужещия, за какво трябва да бъде готов той и съответно "какво трябва обществото да му даде, за да може той качествено да изпълни тези свои много сериозни ангажименти".

"Някак си през последните месеци, а може би дори и по-дълго време, изключително широко място в медийното пространство и навън заемат въпроси на това кога ще се пенсионират, колко заплати получават и т.н. Това е един много важен, много важен елемент, но далеч не е единственият и дори не бих казал, че е най-важният елемент на военната професия", каза Тагарев.

Той е близък до Ангелов и очаквано обяви курс към приемственост.

"Нови реформи по никой начин ние не можем да правим. Това е въпрос на широко обществено обсъждане. Той заема по-дълго време, изисква парламентарно одобрение и така нататък. Така че ние за нови реформи не говорим, но стабилност означава също така, че ние продължаваме да изпълняваме решенията, които вече са взети, и не се отклоняваме от тях", каза Тагарев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?