Новият военен министър ще продължи политиката на Аню Ангелов

Новият военен министър Тодор Тагарев обяви, че ще продължи изпълнението на стратегическите документи, изготвени от предшественика си Аню Ангелов и няма да провежда нови реформи.  

Тагарев е близък до Ангелов и очаквано обяви курс към приемственост.

Спорно е обаче как ще продължи изпълнението на основния план за развитието на армията - т.нар. Бяла книга, при положение, че правителството на ГЕРБ не отдели за отбрана заложените в армейските планове средства – 1.5% от БВП. 

"Стабилност не означава да спрем, още по-малко за връщане назад", каза Тагарев. 

Той посочи като основни задачи участието ни в мисиите, организирането на изборите за военните зад граница и изпълнението на стратегическите документи.

Друг основен приоритет ще бъдат консултациите в НАТО и поемането на подходящи за България ангажименти.

"Може би да успокоя една част от вас, които се притесняват, които ме виждат само в ролята ми на човек, търсещ ефективни и ефикасни решения, което неизбежно е свързано с реформи. Няма да говорим за такива неща в тези три месеца", заяви Тагарев.

Единствената професионална организация в армията - офицерската легия "Раковски", се обяви за спешно спиране на политиката, водена от Аню Ангелов, и ревизия на дейността му. От думите на Тагарев обаче стана ясно, че тези искания няма да бъдат удовлетворени. 

Ангелов пожела на Тагарев да навлезе много бързо в работата и призова администрацията да му помага за това. 

"Нито аз, нито моите колеги министри, нито министър-председателя, ще чуете от нас каквато и да е оценка нито положителна, нито отрицателна за работата на служебното правителство и служебния министър на отбраната", каза Ангелов.

През последните няколко месеца военните излязоха на две протестни шествия срещу лошите условия на труд, непрекъснато променящите се условия за пенсиониране и липсата на ясно кариерно развитие. Ангелов обаче не приема за масово недоволството в армията и неглижира протестите срещу политиката му. 

Споделяне

Още от България