Новият японски премиер обяви, че страната ще строи нови ядрени реактори

Шиндзо Абе

Премиерът Шиндзо Абе заяви, че в Япония ще се изграждат нови ядрени реактори, независимо че след злополуката във Фукушима голяма част от населението е против атомната енергия, съобщават японски медии, цитирани от БТА.

Новите реактори ще бъдат различни от построените преди 40 години, които работеха в централата във Фукушима и станаха причина за кризата, заяви премиерът пред всекидневника "Майничи". "Ще ги изградим, като обясним на хората до каква степен са различни, за да приемат това с разбиране", каза Абе след посещението си в АЕЦ "Фукушима-1", тежко пострадала от цунамито на 11 март 2011 г.

Смятан за по-доброжелателно настроен към ядрената енергия от предишното левоцентристко правителство, консерваторът Абе доскоро само отправяше сигнали, че ще приеме отново да бъдат пуснати реакторите, сметнати за безопасни от регулаторния орган.

От общо 50-те реактора в Япония 48 са спрени във връзка с новите мерки за сигурност, наложени след злополуката във Фукушима - най-тежката в сектора след случая в Чернобил, Украйна, през 1986 г..

Абе подчерта, че единствено "Фукушима-1" бе повредена от цунамито след земетресение с магнитуд 9 край североизточните брегове на Япония. Другите АЕЦ в региона издържаха, отбеляза той.

Според местните консерватори и промишленото лоби Япония засега не може изцяло да се откаже от ядрената енергия - стъпка, насрочена за 2030-те от предишния кабинет на Йошихико Нода.

След злополуката във Фукушима Япония съществено увеличи вноса на горива, за да компенсира почти пълното спиране на реакторите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят