Ново бомбастично самохвалство на Тръмп бе опровергано от фактите

Кадър от церемонията по встъпване в длъжност на Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп е доволен от речта си за състоянието на съюза, която произнесе във вторник пред двете камари на Конгреса. Той написа в Туитър, че са я гледали 45,6 милиона, което било рекорд по зрителски интерес. Експерти по анализ на данните за зрителската аудитория обаче казват, че това не е вярно, предаде Асошиейтед прес.

"Благодаря на всички за поздравленията и за коментарите за речта за състоянието на съюза", написа Тръмп в Туитър. "45,6 милиона души я гледаха, това е най-голямата бройка в историята", допълни той.

Данни на института Нилсен, който анализира зрителската аудитория, показват обаче, че през 1994 г. речта на президента демократ Бил Клинтън е била гледана от 46,8 милиона зрители.

 

През 2002 г. речта на президента републиканец Джордж Буш-младши е била гледана от 51,7 милиона души.

 

А първата реч за състоянието на съюза на президента демократ Барак Обама е била гледана от 48 милиона души.

 

Това показва, че твърденията на Тръмп не са верни и напомня за полемиката, избухнала в началото на президентския му мандат отново за броя на зрителите.

След церемонията по полагане на клетва на Тръмп като президент се появиха кадри, съпоставящи я с церемонията на Барак Обама осем години преди това. От кадрите се виждаше, че хората, присъствали на полагането на клетвата на Обама, са били повече от присъствалите на церемонията на Тръмп.

 

Тогава Тръмп натовари говорителя на Белия дом Шон Спайсър със задачата да коментира кадрите. Пред зала пълна с изумени журналисти Спайсър каза с изключително агресивен тон, че множеството присъствало на церемонията на Тръмп е било по-голямо от това на церемонията на Обама, добави, че медиите грешат и заяви, че дебатите по въпроса са приключили.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?