Ново сдружение се обяви за обединител на всички участници в протестите

Близо три седмици след началото на протестите, ново гражданско движение предяви претенции да е техен обединител.

Националното инициативно движение "Гражданско участие в управлението на държавата" предлага на всички политически партии - не участвали в управлението на страната, да предоставят независими квоти за участие на гражданите в техните листи на предстоящите избори.

Иван Томов, един от организаторите на движението, определи себе си като човек, който може да обедини хората с гражданска позиция и който 15 години е създавал застрахователни мрежи.

Не мразим партиите, защото те са основният инструмент за управление на политическо устройство, каза Томов, цитиран от БНР

Той заяви, че за тези няколко седмици са създадени национален оперативен щаб, зонални щабове и 160 общински щаба. Събрани са и 10 хиляди подписа в подкрепа на протестиращите. Движението е създадено по време на самите протести, за да обедини формалните и неформални лидери. Желанията на хората съвпадат с исканията на организацията за промяна на политическото статукво, разбиване на монополите и иницииране на ВНС.

Според Стоян Стоянов, ако няма честни избори, вотът ще бъде подменен, а за да не се случи това, първото нещо, което трябва да се направи, е да се промени съставът на ЦИК и да има равнопоставено медийно участие за гражданските организации.

Споделяне

Още от България