Цветлин Йовчев:

Ново звено към Министерския съвет ще отговаря за националната сигурност

До 2-3 месеца ще стане ясно как ще действат специалните службите

Ново  звено към Министерския съвет ще отговаря за националната сигурност

До 2-3 месеца ще има яснота за промените, които ще се направят в работата и координацията на специалните служби, а освен устройствените закони за Националната разузнавателна служба (НРС) и Националната служба за охрана (НСО) се подготвя и закон за националната сигурност, който ще регламентира създаването на ново звено към Министерския съвет за  сигурността. Това стана ясно от думите на бившия шеф на ДАНС и сегашен началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев – Цветлин Йовчев

 "Има работна група в момента, която работи по създаване на Закон за национална сигурност, който ще предвиди звено, подпомагащо Министерски съвет по важни въпроси. Ще бъде един консултативен орган, подпомагащ МС. В момента не се предвижда създаване на нова служба. До два-три месеца ще има конкретни отговори на тези въпроси", заяви Йовчев пред  Дарик радио.

Плевнелиев съобщи по-рано, че в края на март на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) ще бъдат коментирани основните моменти в проектите на устройствени закони на службите на подчинение на президента. Към момента има постигнато съгласие цивилното разузнаване да премине към изпълнителната власт, а НСО да си остане под шапката на президента.

”Обединяването на службите е въпрос, който трябва да се разгледа на следващо ниво. Трябва да решим на концептуално ниво въпроса, за това какви са заплахите за нашата национална сигурност. На второ ниво е функционалният модел, наистина да кажем как ще подредим нашата система, функциите на отделните звена. На следващото ниво се решава въпросът за самата система”, коментира още Йовчев.

Дейността на НСО и НРС в момента е регламентирана в няколко члена на закона за отбраната, а"временното положение" на липса на закони за двете служби се превърна в удобно статукво, оправдаващо техния непрозрачен начин на управление. Обсъждаше се идея в рамките на реформирането на службите да се обединят военното и цивилното разузнаване, но в крайна сметка този вариант отпадна.

Йовчев посочи, че трябва да има цялостен интегриран подход по отношение на системата за националната сигурност.

"Дали ще има обединение, този въпрос трябва сега да се дискутира. Трябва да разглеждаме всички структури, които имат отношение по защита на националната сигурност като елементи от една система. Задължително трябва да имаме много по-добра ефективност и ефикасност, синергичен ефект. Нито една от организациите самостоятелно не би могла ефективно да противодейства на заплахи", заяви Йовчев.

Цветлин Йовчев коментира още, че даването на бонуси в администрацията трябва да става при ясни принципи, процедури и правила.

 "Ако искаме да имаме работеща администрация, трябва да имаме диференциран подход към нея. Трябва да изградим система за кадрово развитие на администрацията. Всеки трябва да получава различно възнаграждение на основата на своята компетентност и опит. Преди да се реализира такъв подход, трябва да се изгради система за формулиране на целите и система за отчитане на резултатите. Ясни критерии, еднакви за всички", заяви Йовчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?