Новоизбраният гръцки президент Павлопулос споделя курса на СИРИЗА

Прокопис Павлопулос

Гръцкият парламент избра за нов президент на страната консервативния политик Прокопис Павлопулос, чиято кандидатура бе предложена от премиера и лидер на ляво-радикалната коалиция Алексис Ципрас. Павлопулос, който е бивш вътрешен министър от управлявалата доскоро "Нова демокрация", поддържа курса на сегашното правителство за преразглеждане на кредитните споразумения с ЕС и мерките за икономии.

При вота в четвъртък Павлопулос спечели необходимите му 180 гласа от общо 300 депутати в гръцкия парламент. Избирането му в първия тур беше очаквано, след като опозиционната "Нова демокрация" също го подкрепи.

Досега за фаворит бе смятан друг кандидат - еврокомисарят Димитрис Аврамопулос. Предполагаше се, че министър-председателят ще издигне неговата кандидатура, но против са се обявили някои министри, изтъквайки, че името на еврокомисаря се асоциира с мерките за строги бюджетни икономии, наложени на Гърция.

Ципрас твърди, че предложеният кандидат от опозицията се ползва с широка обществена подкрепа, най-вече заради това, че при предишното правителство, в което бе министър, критикуваше политиката на ЕС, МВФ и Европейската централна банка спрямо Гърция.

Както заяви Ципрас, макар че за пръв път в историята си страната е имала шанс да избере за президент ляв политик, в интерес на националното съгласие било решено да издигне дясноцентристки.

Прокопис Павлопулос, който е професор по конституционно право в Атинския университет, представлява дясноценстристката партия "Нова демокрация". Той е бил депутат от 1996 до 2014 г., бил е външен и вътрешен министър.

Изборът му контрастира с последния президентски вот през декември, когато бившият премиер Андонис Самарас не успя да спечели одобрение за кандидат си. Това поражение доведе до предсрочни парламентарни избори през януари, спечелени от лявата радикална формация СИРИЗА на Ципрас.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят