Новото НС стартира с едноседмична пауза

Новото НС стартира с едноседмична пауза

Ден след като проведоха първото си тържествено заседание и положиха клетва, депутатите от новия 41-ви парламент решиха да се дадат едноседмична пауза и да се съберат отново на работа следващата сряда.

Дотогава новото мнозинство на ГЕРБ трябва да е готово с декларация за законодателните си приоритети за предстоящата сесия, съобщи председателят на НС Цецка Цачева след първото заседание на председателския съвет.

Тя не посочи какви ще са тези приоритети. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов също отказа да ги назове с аргумента, че все още се уточняват.

На следващото заседание ще бъде гласувана и оставката на кабинета "Станишев", която бе депозирана във вторник. Тогава се очаква да бъде приет и новият парламентарен правилник, по който в момента работи отделна комисия от представители на всички групи в НС.

Освен редуцирането на постоянните комисии до 17-18, за което има съгласие сред почти всички партии, представители на БСП и ДПС вече официално предложиха в правилника да се запише намаляване на пленарните дни за НС.

Българското законодателство вече в голямата си част е синхронизирано с европейското и че ще се налага все по-малко приемане на нормативни актове, трябва да се помисли и за съкращаване на заседанията, заяви Янаки Стоилов от БСП, който ръководеше правната комисия в миналия парламент. "Трябва да имаме повече време за работа в избирателните си райони", добави той.

"И в ДПС смятаме, че този въпрос трябва да се обсъди сериозно. Българският парламент е един от малкото, които заседава всяка седмица", подкрепи тезата на Стоилов и зам.-шефът на движението Лютви Местан. Според него периодът октомври-декември, когато се работи по бюджета и други закони, свързани с него, ще е най-натоварен и след това през януари дневният ред ще се "оголи".

От ГЕРБ нямаше ясен отговор дали са склонни да обмислят въпроса и го оставиха отворен, като най-вероятно ще бъде гледан на по-късен етап, когато започне реалната дейност на парламента.

На заседанието стана ясно, че мнозинството ще се откаже от въведената в средата на предното НС практика окончателното приемане на законопроекти да става ден или два, а понякога и седмица, след като текстовете са минали на второ четене. Очаква се депутатите да се върнат към старата практика и текстовете да се гласуват след всяко изчитане.

Спор породи и идеята на Екатерина Михайлова (Синята коалиция) в правилника да залегне забрана независими депутати да могат да съставят парламентарна група, както и да се създават нови групи чрез сливане на съществуващи, както в 40-ото НС стана с РЗС на Яне Янев и преди това с БНД, които се отцепиха от НДСВ.

Независимият депутат трябва да знае, че остава до края такъв, той е решил да бъде такъв и ще трябва да го приеме, обясни Михайлова. Според нея така най-накрая ще се прекрати с "порочната практика на политическо номадство".

Лютви Местан обаче възрази, че така се отива към нарушаване на конституционни права и не може чрез парламентарния правилник да се решават партийни проблеми.

Относно заявката на ГЕРБ да спрат практиката за гласуване с чужди карти – нещо, което е обещавало всяко ново мнозинство, но така и не е постигало, председателят на комисията Искра Фидосова (ГЕРБ), която е сочена и за шеф на бъдещата правна комисия, коментира, че се обмисля на входовете на пленарната зала да бъдат монтирани електронни устройства и депутатите да влизат с картата си за гласуване.

Така ще се знае всеки народен представител дали реално е в залата или не. Друга мярка за "затягане на дисциплината" е да се намали времето на гласуване, което в момента е 30 секунди.

По повод намерението за редуциране на постоянните комисии, в сряда стана ясно, че ГЕРБ има намерение да бъде закрита комисията по бедствие и аварии, тъй като няма да има и такова министерство. Ще бъде закрита и комисията по въпросите на държавната администрация, а в една ще бъдат слети комисиите по гражданско общество и медии и по парламентарна етика.

Според Фидосова трябва да бъдат обединени комисията за борба с корупцията и тази за конфликт на интереси, като новият орган бъде съставен на паритетен принцип.

Комисията по европейските въпроси занапред ще следи и изразходването на парите от еврофондовете.

Мнозинството смята и да се върне към предишен вариант и комисиите по вътрешен ред и сигурност и по отбрана да стана една – по национална сигурност. Най-вероятно ще бъдат обединени комисията по правата на човека и вероизповеданията с тази по петициите и жалбите на гражданите.

След като бъде изяснена и структурата на новия Министерски съвет, ще бъде решено и дали към икономическата комисия ще премине транспортната, или пък тази по енергетика.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?