Новото време: 10% от излишъка да отива за бебета в епруветка

С 10 процента от бюджетния излишък може да се помогне да се родят около 10 хиляди бебета от епруветка. Това каза Недялко Калъчев, депутат от "Новото време" при откриването на Шестия национален конгрес по стерилитет, контрацепция и хормонално заместителна терапия, цитиран от БТА.

По думите му 120 млн. лв., колкото е една десета от бюджетния излишък в размер на 1,2 млрд. лв., могат да финанисрат Национална програма за борба със стерилитет. Раждането на 12 хил. бебета, заченати ин витро, може да стане в близките 5-6 години, добави Калъчев.

От стерилитет, от демографския срив и все по-ниската репродуктивност на населението страдат около 15 на сто от семейните двойки в България, отбеляза на форума проф. Владимир Овчаров, ректор на Медицинския университет в София.

Има с какво да се похвалим в навечерието на присъединяването на България към голямото семейство на ЕС, се казва в поздравление на здравния министър Славчо Богоев. Това е приемането на Закона за здравето, където са уредени репродуктивните права като неизменна част от човешкото право, отбелязва Богоев. Предстои да приемем и поднормативните актове, свързани с асистираната репродуктивност, се посочва в приветствието.

Безплодието трябва да се разглежда не само като медицински проблем, а трябва да се обърне внимание и на неговите социално-икономически и социално-психологически последствия, се допълва в доклада на министър Богоев.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?