Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Новото време"" се отцепи от НДСВ, но крепи Симеон

0 коментара

10 депутати от НДСВ и независимата Румяна Георгиева обявиха сформирането на своя парламентарна група на "Новото време". Така в управляващата коалиция на НДСВ и ДПС останаха 117 депутати и тя загуби мнозинството си в парламента.

Независимо че се отделиха от НДСВ в седмата поред парламентарна група, нововремци ще крепят правителството на Симеон Сакскобургготски като гласуват срещу вота на недоверие, защото тепърва ще градят партия и нямат интерес от предсрочни избори.

Заместници на председателя Мирослав Севлиевски ще са Румяна Георгиева, Юлиана Дончева, Борислав Цеков и Радослав Коев. В групата влизат Величко Клингов, Господин Чонков, Емил Кошлуков, Ралица Агайн, Клара Петкова и Недялко Калъчев. Всички, които са членове на НДСВ, вече са подали заявленията си за напускане.

Севлиевски, който беше в политическия съвет на НДСВ съобщи, че вчера е уведомил премиера Симеон Сакскобургготски и лидера на парламентарната група Станимир Илчев.

В първите си коментари за отцепването на нововремците Борислав Ралчев и Пламен Панайотов ги обвиниха, че подменят вота на избирателя.

Заместник-председателят на ДПС Лютви Местан призна, че след появата на парламентарната група на "Новото време" и редуцирането на депутатите от НДСВ коалиционните партньори ще управляват при много по-тежки условия. "Би било нереалистично да се каже, че няма да имаме проблеми за управлението на страната", посочи Местан. По думите му отговорностите трябва да се предефинират по нов начин, но това не налага преразглеждане на коалиционното споразумение между ДПС и НДСВ.

Местан изрази увереност, че по стратегическите за страната въпроси управляващото вече малцинство ще срещне подкрепа в другите парламентарни групи.

Нововремци излизат от НДСВ, за да отстояват управленската програма на Симеон

Общата ни позиция е, че не намираме основание да подкрепим вота на недоверие на БСП и ясно ще обясним защо по време на дебата в пленарна зала, заяви зам.председателят на новата формация Борислав Цеков и доскорошен зам.шеф на ПГ на НДСВ.

"Всички ние сме участвали активно и усърдно в създаването и реализирането на програмата на това правителство и не виждам причина днес да се откажем от отговорността си това правителство да работи по този начин и програма. Ние ще продължим да отстояваме тази програма", допълни Ралица Агайн.

Новата група не ни задължава да участваме в един лицемерен вот. Ако гласуването беше тайно, кабинетът щеше да събере 250 гласа. Всеки ще гласува "против", защото иска време да се стабилизира, но за нас това не е пазарлък, а принципна политика, обяви и Емил Кошлуков.

Успоредно лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че "Новото време" създава отделна група заради приближаващите парламентарни избори, за да може да се разграничи от отговорността за управлението. Според него, именно по време на гласуване на вота ще проличи дали депутатите от "Новото време" са алтернатива на НДСВ, или само политиканстват.

Обезпокояващ е фактът, че това Народно събрание все повече губи ясен профил, допълни Станишев, според когото не е ясно създаващите се нови групи чии интереси и каква политическа линия изразяват.

Новото време ще е партия от лидери

Герджиков търси стоя за новата ПГ, обещават му палатка

Депутатите от Новото време събират пари за палатка, в която председателят на парламента Огнян Герджиков да работи пред сградата на Народното събрание, съобщи почти сериозно депутатът Румяна Георгиева. Това щяла да бъде една от първите инициативи на нововремци по повод неотдавнашното изказване на парламентарния шеф, че ако формирането на ПГ-та в 39-я парламент продължи, той ще бъде принуден да отстъпи кабинета си и да се изнесе на палатка.

още

До няколко месеца предстои и учредяването на партия на "Новото време", обяви председателят на новата ПГ Мирослав Севлиевски.

Според него нововремци нямат конкуренция в дясното пространство, защото там в момента има само лидерски партии. "А ние ще правим партия от лидери", заяви той.

Създаването на ПГ на "Новото време" Севлиевски аргументира със стремежа им да дадат лице, образ и име на идеите и каузите, с които са влезли в парламента и веднага добави, че нововремци няма да бъдат критични към управляващите.

"Отделяме се, за да не се отцепим от тези идеи, с които влязохме в парламента. Ще направим така че нещата в този парламент да се случват", заяви още бившият зам.шеф на ПГ на НДСВ.

Емил Кошлуков посочи като причина за отцепването факта, че опитите от страна на нововремци за прилагане на тези каузи и идеи са били забавяни и възпрепятствани в НДСВ. Според него обособяването на новата ПГ от 11 депутати ще даде възможност за по-добро партниране с НДСВ и налагане на по-успешен дневен ред на парламента. "България няма време за губене ", заяви Кошлуков.

"Имаме шанс да реализираме и да превърнем в закон политическата си платформа. Кога друг път ще имаме шанс да вкараме мажоритарния принцип, закона за изборите и за референдумите", запита Кошлуков, но не обясни каква е разликата в прокарването на законопроектите във и извън ПГ на НДСВ.

По повод факта, че само 11 нововремци от над 20-членния дискусионен клуб са влезли в новата ПГ, Борислав Цеков обясни, че парламентарна група се прави от хора, които вярват в определена кауза. Отворени сме и вярвам, че можем да очакваме разрастването на формацията, допълни той.

В новата ПГ не бяха поканени нововремците Димитър Ламбовски, Христо Механдов, Алеко Кюркчиев.

Нововремци залагат на тематични коалиции и с десните партии, и с БСП

Запитан какво всъщност ще бъде новата формация - опозиция или част от мнозинството, председателят Севлиевски заяви, че ПГ "Новото време" ще бъде опозиция на инерционното мнозинство и ще е част от модернизационното мнозинство.

По повод раздробеното дясно пространство Кошлуков обясни, че формацията ще се бори за гласовете на тези 2-3 млн.избиратели, които никога не са гласували за БСП и не припознават за изразител на идеите си никоя от съществуващите в момента десни партии.

На въпрос дали ще се конкурират като партия с бъдещата формация на Иван Костов за спечелването на симпатизанти, Кошлуков заяви, че "никой не може да се конкурира с Костов". По думите му, бившият премиер ще се бори за привърженици с настоящото СДС.

Новото време ще се коалира тематично с абсолютно всички, които подкрепят идеите ни, заяви Кошлуков и посочи, че групата има сходни виждания и позиции и с двата лагера в СДС и ще имат еднакво гласуване в зала по голяма част от темите.

По-рано през деня зам.председателят на ПГ на СДС Христо Кирчев не изключи вероятност за сътрудничество с нововремци. По-сдържан бе зам. председателят на партията Владимир Кисьов, според когото преди новата ПГ да се обозначи принципно, СДС не може да определи дали ще си взаимодействат. Но той отново допълни, че дясната партия е привърженик на политиката на диалог, независимо от различията.

Освен с десните групи в парламента, Емил Кошлуков припозна сходно гласуване по много от въпросите и с БСП, но с уговорката, че като дясна формация няма да сътрудничат с лявата опозиция. Не беше изключена и възможността за политически съюз с ПГ на НДСВ.

Сред приоритетите на новата парламентарна група са нова икономическа инфраструктура, демократизиране на информацията, защита на потребителските права, връщане на властта в ръцете на гражданите, реформата в МВР и службите, както и осъществяване на съдебната реформа.

Амбициите за нова партия причина за поредното разцепление в НДСВ

Амбицията на нововремци да сформират своя партия е основната причина за отделянето им в самостоятелна ПГ, коментира зам.председателят на групата на НДСВ Борислав Ралчев.

Единството беше обречено, призна Станимир Илчев

Шефът на царските депутати Станимир Илчев обясни разпада в ПГ на НДСВ с това, че в нея са били събрани хора с "пъстър социален и идеологически състав". По думите му единството е било обречено заради различните "привързаности", които понякога вземали връх над целесъобразността в политическия живот.

още

Председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев обаче призна, че единството е било обречено, заради това че в парламента са влезли депутати с различна идеология.

Пред БНР той отхвърли обвиненията към дейността на парламентарната група с мотива, че трима от напусналите НДСВ - Мирослав Севлиевски, Борислав Цеков и Юлияна Дончева, са били зам.председатели на ПГ на НДСВ. Попречи ли им някой да реализират своите виждания и защо те не ги постигнаха, запита той. Според него няма разлика във вижданията на НДСВ и на нововремци за провежданата политика.

Ралчев обяви, че не е изненадан от действията на колегите си, които замисляли отделянето си от доста време. Изненада бе само моментът, преди вота на недоверие, допълни той. По думите му, проблемът е само морален.

Запитан дали за в бъдеще ще си сътрудничат с новата група, Ралчев отговори с думите: "Дотолкова, доколкото те бъдат коректни".

Борбата е за идентичност и влияние, коментира появата нововремска група председателят на парламента Огнян Герджиков.

По думите му "Новото време" не е могло да се справи с управлението на групата на НДСВ, което им е било поверено в голяма степен - имаха трима зам.председатели - Севлиевски, Цеков и Дончева. Затова са решили да се вместят в "по-скромните възможности на една по-малка ПГ".

По повод недоволството, че се бавят внесените от клуба законопроекти, Герджиков отбеляза, че с това те все едно критикуват себе си, защото след като са били в ръководството нищо не им е пречело ги прокарат.

Вицепремиерът и бивш председател на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов "уважи" правото на избор, но веднага допълни, че поведението на нововремци едва ли ще срещне подкрепата на избирателите, гласували за програмата и депутатите на НДСВ. Въпросът за моралното поведение на отделилите се депутати стои пред българските избиратели, каза Панайотов.

Колегата му от ДПС Лютви Местан пък отрече с формирането на самостоятелна ПГ нововремци да се превръщат в третата политическа сила, отговорна за управлението на страната. "Предполагам, че правите разлика между парламентарна група, която избирателно подкрепя някои решения на управляващите, но се разграничава от всички негативи. Това не може да бъде субект, отговорен за управлението на страната", заяви Местан.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.