Новоучредена евроскептична партия в Германия залага на гнева срещу спасяването на задлъжнели страни от ЕС

Новата германска евроскептична партия "Алтернатива за Германия", която се събра в неделя на учредителен конгрес в Берлин, заяви целта си да влезе в германския парламент на парламентарните избори през септември, за да води борба срещу единната европейска валута, разрушаваща според нея Европа, предаде Франс прес.

"Заради еврото народите в южна Европа не се поколебаха да изразят отвращение спрямо Германия, използвайки сравнения с нацизма", изтъкна основателят на партията Бернд Луке, цитиран от Асошиейтед прес, предаде БТА.

"Еврото беше провал и ще бъде зле, ако продължаваме да вярваме в тази вълшебна приказка", допълни той.Основаната през февруари партия има около 7500 членове и
дарители. На днешния учредителен конгрес присъстваха около 1500 делегати.

Основна мотивация на привържениците на евроскептичната партия са гневът и разочарованието от европейската политика на канцлерката Ангела Меркел и в по-широк план - развитието на Европейския съюз. Усещането, че Германия непрекъснато плаща заради задлъжнелите страни от еврозоната преобладава във всички изказвания на конгреса, наред с чувството, че Европа става все
по-безчовечна и технократска.

Другото голямо послание на "Алтернатива за Германия" е, че вече установените политически партии с изгубили всякакъв контакт с очакванията на електората.

Според последния политически барометър, представен в петък от германската телевизия Цет Де Еф (ZDF), над една четвърт от германците гледат с добро око на евентуално излизане на страната от еврозоната, а 17 процента изразяват готовност да гласуват за партия, застъпваща се за такова решение.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?