Нововремецът Борислав Цеков обучавал млади социалисти

Депутатът Борислав Цеков, който беше зам.шеф на ПГ на НДСВ, а от днес вече е част от новата ПГ на "Новото време", е бил член на Българската социалистическа младеж, заяви председателят на организацията Михаил Балабанов пред БНР. По думите му, Цеков не е подавал заявление за напускане от младежката организация на БСП.

Борислав Цеков обаче отрече пред Mediapool.bg да е подавал молба за членство в социалистическата организация. Нововремецът заяви, че приема изнесените факти като закачка от страна на БСМ, в което членували "читави младежи".

В качеството си на председател на Асоциацията на младите юристи, съм имал контакти с редица младежки организации, в това число и с БСМ, обясни Цеков. В посочения от Балабанов период, асоциацията участвала на експертно ниво в Клуб за социална държава към БСМ, но не е подписвала споразумения за други ангажименти. Борислав Цеков, който бил хоноруван асистент в Нов български университет, изнесъл няколко лекции пред младежите от БСМ, но не е подавал молба за членство в организацията.

Според Балабанов, в архивите на БСМ има доказателства за членството на Борислав Цеков в организацията. По думите му, нововремецът дори е бил председател на клуб в столичния район "Възраждане" в периода 1999-2000г. Първоначално, Цеков бил поканен за лектор на стратиралата през 1999 г. школа за млади политици-социалисти, след което решил да стане член на БСМ.

Балабанов твърди, че огласяването на този факт не цели дискредитирането на Цеков преди гласуването на вота на недоверие и не е съгласувано с БСП. Просто било добре хората да са наясно с биографиите си. Младите социалисти били разочаровани от политическото поведение на Борислав Цеков и главно от това, че той е в основата на атаките срещу президента Георги Първанов.

Досега от БСМ не били повдигали въпроса, защото очаквали самият Цеков да направи достояние на обществото фактите от политическото си минало, но той отбягвал да го стори. Надяваме се, че той ще прояви мъжество, уточни Михаил Балабанов.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?