Нововремци се отказаха от оставката на здравния министър

Нововремци се отказаха да искат оставката на здравния министър Славчо Богоев, както люто се заканваха до скоро.

"Оттегляме искането си за оставка на министър Славчо Богоев, защото сме удовлетворени от отговорите, които получихме на срещата си с него и ръководството на Министерството на здравеопазването" обяви председателят на ПГ "Новото време" Мирослав Севлиевски.

Преди време нововремци заговориха за оставките и на културния министър Божидар Абрашев и спортния Васил Иванов-Лучано, но също дадоха заден като Севлиевски призна, че са малко на брой и не могат да постигнат нищо.

Министър Богоев отговори удовлетворително на въпросите, поставени от нас по отношение на това къде и как наркозависимите в България могат да получат достъпно, адекватно и качествено лечение, добави той. По думите му между здравното министерство и "Новото време" има единомислие, че понятие като "еднократна доза" по отношение на наркотиците, няма.

Министър Богоев предоставил на "Новото време" в писмен вид отговорите на поставените му въпроси. ПГ "Новото време" ще следи изпълнението на политиката на министерството, свързана с лечението на наркозависимите. Ако не се случи това, което е било договорено с министъра на днешната среща, групата си запазва правото за следващи политически действия.

Очакваме да се преструктурира клиниката в Суходол, да се обучат още специалисти-нарколози и да се проведат разговори с Българския лекарски съюз, каза Севлиевски. Трябва да се изградят правила за добра практика в наркокомуните, коментира министър Славчо Богоев след срещата.

В момента по метадонови програми в страната се лекуват 450 наркозависими, като капацитетът е 650, допълни заместник-министърът на здравеопазването д-р Петко Салчев. По думите му в България работят 58 нарколози, а зависимите могат да получат помощ и лечение в 11 психиатрични болници, 11 диспансера, 7 специализирани отделения и 5 клиники. В страната няма недостиг на метадон, допълни той.

Хероинозависимите у нас са близо 30 хиляди, кокаин употребяват между 1000 и 2000 лица, посочи д-р Салчев. Няма официални данни колко човека употребяват амфетамини, добави той. Министър Богоев е предложил в училищата да бъде въведен "час по здраве" от 1 клас, където децата да бъдат обучавани за опасностите и последствията от наркотиците.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: