НПО-та искат вето върху промените в Закона за Черноморието

20 организации ще разпънат палатки пред президентството

НПО-та искат вето върху промените в Закона за Черноморието

Двадесет организации обединени в група "Бетономорие" искат от президента Румен Радев да наложи вето върху промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Неправителствените организации излизат на 20 юни на протестен лагер за вето пред президентството. Събитието се подкрепя от инициативен комитет кемпер-общество, съобщиха от "Бетономорие".

Целта на мероприятието им е да се спре презастрояването на крайбрежието и да се защити правото им на свободно къмпингуване.

На 13 юни Народното събрание окончателно реши любителите на природосъобразния туризъм да могат да го практикуват само там, където правителството разреши. Разрешените зони ще бъдат определени с допълнително приета от кабинета наредба. Разпъването на палатка, поставянето на каравана или кемпер извън определените зони ще се смята за незаконно, а нарушителите ще бъдат глобявани от 500 до 1000 лева за първо нарушение и от 1500 - 3000 лева при повторно, реши парламентът.

Според НПО-тата промените ограничават правото на гражданите на свободно придвижване, като на практика забранява палатките, кемперите и караваните на българското Черноморско крайбрежие.


Освен това приетите промени нарушават конституционните задължения на държавата да осигури поддържането и разнообразието на живата природа, допускайки увреждането на дюните с най-голяма площ - зараждащите се дюни, които непонятно са изключени от регламента.

Законопроектът ограничава и правото на физическите лица по Черноморското крайбрежие да управляват земите, горите или урбанизираните си имоти, само след нова неясна категоризация, смятат още НПО-тата.

Според тях се нарушава и основния конституционен принцип на правовата държава, създавайки условия централните и местни власти, по свое усмотрение и без ясни правила, да наказват туристи и собственици.

Законопроектът на практика не създава устойчива регулация срещу увреждането и замърсяването, а по недопустим съсловен принцип, предварително уличава къмпинг културата като единствен нарушител на законността по Черноморието, посочват неправителствените организации.

Седмицата на "Бетономорие" продължава с поредица акции. На площад "Народно събрание" в София от 18:30 часа в понеделник доброволци организират подписка за налагане на президентско вето.

"Бетономорие" обединява Асоциация на парковете в България, Българска асоциация за алтернативен туризъм, Българска фондация "Биоразнообразие", Свободен Камен бряг, Софийски дискусионен форум, Интерактивна България, сдружение "Да запазим Корал и съмишленици", Гражданска инициатива "За Делфините", "Спаси Пирин", Гражданска инициатива за Лозенец, Организация за закрила на българските граждани, Инициативен комитет кемпер-общество, Камара на геодезистите в Бълария с председател Йоан Кратерзиян. Исканията са подкрепени и от Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма, лидери на мнение и обществени фигури в сферата на различни творчески и професионални съсловия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?