НСИ: Десети пореден месец с дефлация - през май тя е 2% на годишна база

И през май индексът на потребителските цени е под сто, както на месечна, така и на годишна основа, което означава, че през месеца е измерена дефлация. Според оценката на НСИ дефлацията на месечна основа, тоест през май спрямо април е 0.5%, а на годишна - ппрез май т. г. спрямо май миналата година - е 2%.

 

От началото на годината (май 2014 спрямо декември 2013) дефлацията е 1%.

 

И на средногодишна база (юни 2013 - май 2014 спрямо юни 2012 спрямо май 2013) статистиката отчита дефлация от 1.2%.

 

Така на годишна база май т. г. е десетият пореден месец (от август миналата година насам) с понижение на потребителските цени. На месечна основа едва четири непоредни месеца имаха леко повишение на потребителските цени.

 

Според икономисти има доста обяснения за дефлацията, сред които са спадът на борсовите цени на основни суровини, както и свиване на потреблението. Правителството се опита да обясни с дефлацията "известни" проблеми в приходната част на бюджета, а финансовият министър Петър Чобанов изрази надежда евентуалното ускоряване на инфлацията да подобри приходната част.

 

Според НСИ през май спрямо април хранителните стоки са поевтинели с 1%, облеклото и обувките са поскъпнали с 1%, здравеопазването също е поскъпнало с 0.1%, съобщителните услуги са намалили цените си с 1.9% и т.н.

Споделяне

Още от Бизнес