НСО-служител е хванат да шофира дрогиран, осъден е условно

НСО-служител е хванат да шофира дрогиран, осъден е условно

Служител на Националната служба за охрана (НСО) е бил заловен да шофира дрогиран, но се е разбрал с прокуратурата за 6-месечна условна присъда. Споразумението е било одобрено от състав на Софийския военен съд с председател полк. Юлиян Банков, съобщи "Правен свят" в сряда.

За шофиране след употреба на наркотици Наказателният кодекс предвижда от 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба.

На 14 февруари след обяд т.г. младши сержантът от НСО шофирал лек автомобил и бил спрян за проверка. Тестът е отчел, че мъжът е употребил амфетамин и фенобарбитал.

Първоначално споразумението по делото е било внесено с предложение за налагане на пробация с 8 месеца поправителен труд за осъдения и отнемане на шофьорската книжка за 6 месеца.

В съдебното заседание обаче прокуратурата е поискала друго наказание. Причината е, че наказанието пробация може да се приложи, ако законът не предвижда долен праг на лишаването от свобода. В случая има долен праг от една година. Поради това прокуратурата се споразумяла за условна присъда, позовавайки се на многобройни смекчаващи вината обстоятелства.

Интересното в случая е, че служителят на НСО веднъж вече е бил осъждан. Задължително условие за постъпване на работа в НСО е кандидатите да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, независимо дали са реабилитирани, или освободени от наказателна отговорност.

Отделно от това младши сержантът от НСО имал и многобройни наказания за нарушения на Закона за движение по пътищата. Именно заради това прокуратурата предложила и защитата се съгласила, срокът за отнемане на шофьорската книжка да бъде увеличен на 8 месеца. За сметка на осъдения са и разноските по делото от 637 лева. Определението на съда, с което е одобрено споразумението, е окончателно.

За случая с хванатия да шофира след употреба на наркотици служител не са съобщавали нито от МВР, нито от прокуратурата или от НСО.

Споделяне
Още от България