НСО-служител е хванат да шофира дрогиран, осъден е условно

НСО-служител е хванат да шофира дрогиран, осъден е условно

Служител на Националната служба за охрана (НСО) е бил заловен да шофира дрогиран, но се е разбрал с прокуратурата за 6-месечна условна присъда. Споразумението е било одобрено от състав на Софийския военен съд с председател полк. Юлиян Банков, съобщи "Правен свят" в сряда.

За шофиране след употреба на наркотици Наказателният кодекс предвижда от 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба.

На 14 февруари след обяд т.г. младши сержантът от НСО шофирал лек автомобил и бил спрян за проверка. Тестът е отчел, че мъжът е употребил амфетамин и фенобарбитал.

Първоначално споразумението по делото е било внесено с предложение за налагане на пробация с 8 месеца поправителен труд за осъдения и отнемане на шофьорската книжка за 6 месеца.

В съдебното заседание обаче прокуратурата е поискала друго наказание. Причината е, че наказанието пробация може да се приложи, ако законът не предвижда долен праг на лишаването от свобода. В случая има долен праг от една година. Поради това прокуратурата се споразумяла за условна присъда, позовавайки се на многобройни смекчаващи вината обстоятелства.

Интересното в случая е, че служителят на НСО веднъж вече е бил осъждан. Задължително условие за постъпване на работа в НСО е кандидатите да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, независимо дали са реабилитирани, или освободени от наказателна отговорност.

Отделно от това младши сержантът от НСО имал и многобройни наказания за нарушения на Закона за движение по пътищата. Именно заради това прокуратурата предложила и защитата се съгласила, срокът за отнемане на шофьорската книжка да бъде увеличен на 8 месеца. За сметка на осъдения са и разноските по делото от 637 лева. Определението на съда, с което е одобрено споразумението, е окончателно.

За случая с хванатия да шофира след употреба на наркотици служител не са съобщавали нито от МВР, нито от прокуратурата или от НСО.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?