НСС не е питало финансовото разузнаване при петролната проверка

Разпоредената от президента Първанов проверка по петролния скандал с Ирак не е стигала до Агенцията за финансово разузнаване, нито пък са търсени данни от собственика на пловдивската фирма "Ирак бул ойл", която заедно с Българската социалистическа партия се появи в списъка "петрол срещу подкрепа" на лица, фирми и организации, финансирани от режима на Саддам Хюсеин.

Това стана ясно от днешни изявления на шефа на финансовото разузнаване Васил Киров и на Васил Генов, управител на "Ирак бул ойл".

Преди близо две седмици президентът Георги Първанов разпореди на Националната разузнавателна служба и на Национална служба "Сигурност" - която не му е подчинена пряко - да проверят публикуваната в Ирак информация за списъка "петрол срещу подкрепа". Четири дни по-късно, миналия петък Първанов, който бе начело на социалистическата партия през по-голямата част от годините, визирани в списъка, обяви, че до момента няма данни български фирми или партии да са замесени в незаконни сделки с петрол с режима на Саддам.

Днес пред Дарик радио Васил Киров обаче заяви, че нито една служба от МВР до този момент не се е обръщала към финансовото разузнаване с искане за проверка на финансови преводи. Вероятно не е възникнала необходимост, предположи той.

Веднага след разпоредената от Първанов проверка от НСС обявиха, че заедно с агенция "Митници" и на място в бургаската рафинерия се разследва осъществения внос на петрол в периода 1998 - 2002 г., макар че според описанията на използваната от Саддам схема за "купуване" на поддръжници не става дума за директен внос на петрол, а за комисионни от продавани количества.

Директорът на НСС ген. Иван Чобанов дори заяви, че всички служби на МВР са включени в проверката, макар че колегата му, шефът на НСБОП ген. Румен Миланов не знаеше за това.

В интервю пред Нова телевизия и управителят на "Ирак бул ойл" Васил Генов каза, че никой до този момент не го е потърсил за информация или за да предостави документация по сделката с Ирак. В списъка, публикуван във в.Ал Мада, срещу фирмата са записани 2 млн.барела. "Ирак бул ойл" е в списъка на официално регистрираните национални вносители на петрол от Комитета по санкции към Съвета за сигурност на ООН.

На въпрос викал ли го е някой за показания и правена ли е проверка на фирмата след избухването на скандала, Генов отговори: "Точно от това бях шокиран - че и изпълнителната власт, и партии разговаряха по наш адрес, без никакви факти. Никой не поиска съдействие от мен да приложа необходимите документи и да се разбере цялата истина."

Потърсен за коментар по обхвата на проверката за петролния скандал, директорът на НСС ген. Иван Чобанов заяви, че не може да говори и затвори мобилния си телефон.

Васил Генов потвърди, че "Ирак бул ойл" е имала договор с държавната организация по петрола на Ирак за износ на 2 млн.барела по програмата на ООН "Петрол срещу храни". Той обаче допълни, че сделката не е изпълнена и фирмата не е изнесла нито един барел от Ирак. Генов разполага с документ за прекратяването на договора не по вина на българската фирма.

Шефът на "Ирак бул ойл" отрече да се е срещал със Саддам Хюсеин по време на петте си пътувания до Ирак. "Аз не познавам никого от БСП", заяви той по повод съмненията в близост до социалистическата партия и добави, че никой от "Позитано"20 не е търсил неговото съдействие.

Депутатите спорят кой да оглави разследването на скандала с БСП

Спорове кой точно да оглави анкетната комисия, разследваща съмненията за финансиране на БСП от режима на Саддам Хюсеин, отложиха гласуването ѝ в пленарна зала този петък.

Създаването на временната комисия влезе като извънредна точка в дневния ред на парламента тази седмица по предложение на ОДС и с подкрепата на НДСВ. Левите депутати гласуваха против и въздържал се.

Проектът на ОДС предвижда в срок от два месеца комисията да проучи данните, изнесени в български и чужди медии. Дясната опозиция предлага тя да се състои от 16 народни представители на паритетен принцип - по четирима от всяка парламентарна група или съюз.

Депутатите обаче все още не могат да се разберат коя партия да председателства анкетната комисия. Инициаторите ОДС настояват те да излъчат шеф на парламентарното разследване. Част от мнозинството също подкрепят този вариант с аргумента, че ако разследването се оглави от опозицията, а не от управляващите, това ще гарантира неговата обективност. Много е вероятно комисията да бъде оглавена от представител на опозицията, а не от парламентарното мнозинство, каза преди ден зам.председателят на ПГ на НДСВ Борислав Цеков.

ДПС обаче са категорично против този вариант и настояват председателят на анкетната комисия да е от мнозинството, тъй като БСП по презумция не може да оглави разследване на собственото си финансиране.

Текат консултации, ще продължим с тях и във вторник ПГ на НДСВ ще вземе решение кой от различните варианти да подкрепи, каза днес Цеков.

Засега се планира анкетната комисия да бъде гласувана идната сряда. До момента само ОДС обяви кои ще са участниците, които ще предложи дясната опозиция - Надежда Михайлова, Асен Агов, Димитър Абаджиев и Йордан Соколов.

В редиците на НДСВ се спрягат имената на Владимир Дончев, зам.шефовете на парламентарната група Мирослав Севлиевски и Борислав Цеков, както и депутатката Ирена Варадинова.

От БСП в комисията вероятно ще влязат Румен Овчаров и Атанас Папаризов, които са членове на икономическата парламентарна комисия.

Депутати от НДСВ днес отново обявиха, че няма да подкрепят идеята на социалдемократа Камов анкетната комисия да проверява не само БСП по конкретния скандал с Ирак, но и финансирането на всички парламентарни партии в последните три Народни събрания. Официално решението ще бъде взето от групата във вторник, но вече е координирано с премиера и лидер на партията Сакскобургготски.

Още при обявяването на идеята, от НДСВ и от ДПС се изказаха скептично за нея.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?