Няма да инвестираме повече пари в "Балкан"

- Господин Антверг, какво ви накара да заведете иск в арбитражния съд в Париж?
- Причината е, че по отношение на сделката за авиокомпания "Балкан" има доста неясноти. Собственикът иска да постигне разбирателство с правителството и да се договорим ясно за някои неща. В приватизационния договор е записано, че в такива случаи трябва да се обърнем към арбитражния съд в Париж.

- Не беше ли по-лесно да се договорите с правителството в София, вместо да завеждате иск?
- През последните месеци сме изпратили до правителството над 20 писма с различни предложения. Само на няколко от тях бе отговорено, и то негативно.

- Каква е причината за да искате от правителството 230 млн.щ.долара?
- Съобразили сме се с всички детайли по приватизационния договор, преди да решим да отидем на съд.
Само месец след подписването на приватизационния договор, правителството многократно повиши държавните авиационни такси.
Част от информацията, предоставена при сделката, се оказа невярна. Например не бе точна сумата за акциите от СИТА, които са притежание на авиокомпанията."Зееви Холдинг" иска да ѝ бъдат върнати средствата, които по молба на правителството е платила на Български държавни железници по искане на Югославските железници.

- Ще остане ли "Зееви холдинг" собственик на авикомпания "Балкан"?
- Да. Ние вече инвестирахме в "Балкан" пет пъти повече, отколкото бяхме се ангажирали с приватизационния договор. Затова ясно заявихме на правителството, че няма да влагаме повече пари. Сега кабинетът трябва да помогне финансово на компанията, за да може тя да оперира.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?