Няма да оставя Цайса и Марадоната, защото Станишев щял да се оплаче в Брюксел

Няма да оставя Цайса и Марадоната, защото Станишев щял да се оплаче в Брюксел

"Демонстрирам приемственост навсякъде, където няма данни за злоупотреби, но не мога да оставя Цайса и Марадоната, след като всички говорят за контрабандата в митниците". Това заяви в сряда премиерът Бойко Борисов в отговор на отправените ден по-рано обвинения от предшественика му Сергей Станишев, че новата власт прави чистки във властта. Станишев се закани да се оплаче в Брюксел.

Борисов използва за пример известните от медиите прякори на митничари, участващи в крупни контрабандни схеми.

"Защо Станишев не цитира, че сме оставили Иван Искров начело на БНБ, Красимир Стефанов начело на Национална агенция по приходите, оставихме председателя на Върховната атестационна комисия, който е негов човек (Александър Федотов – б.р.)", попита Борисов и заяви, че не се притеснява от заплахите на бившия премиер да се оплаче в ЕК.

"Моля, другарко, Бойко ме би", няма да мине пред Брюксел", отсече Борисов.

Съкращенията в администрацията били наложителни, според Борисов, защото формулата 8-5-3 на тройната коалиция довела до раздуване на щата в небивали размери. "Това не са професионалисти, а партийни назначения", посочи премиерът и даде за пример Министерството на външните работи, където 20% от назначенията били на партиен принцип.

Борисов не остави без отговор и оплакването на Станишев, че обвиненията на ГЕРБ към бивши министри "са казани ей така във въздуха”. "Всичко, което сме изнесли до момента, вече е с повдигнати обвинения или са заведени преписки в прокуратурата", заяви той.

Бойко Борисов реагира ядосано и на твърдението на предшественика си, че тройната коалиция е оставила в наследство един добър бюджет. Според данни на финансовото министерство бюджетът е бил на дефицит още в средата на юли, а в края му недостигът се е равнявал на 550 млн. лева.

"Искам да спрат да приказват, че са оставили положителен баланс и затова ги каня – Орешарски и Станишев, във ваше присъствие...с листята... и да се определя кой е прав", нареди Борисов.

"Дянков, днес това да се направи, за да спрат тези измищльотини", обърна се той към вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков при напускане на пресконференцията в Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?