Прокуратурата се сблъска челно с вътрешния министър

Няма доказателства срещу бургаския обвинител, но за Цветанов е виновен

Ангел Георгиев вече е освoбоден, след като "категорично" е установено, че не е искал подкуп

Ангел Георгиев, за.-окръжен прокурор на Бургас

Няколко часа, след като стана ясно, че зам.-окръжният прокурор на Бургас Ангел Георгиев е задържан по обвинение, че е поискал 8000 лева подкуп от адвоката на разследван по дело, наблюдавано от него, колегите му от Софийската градска прокуратра (СГП) обявиха, че "категорично не са налице никакви доказателства за извършено престъпление от общ характер".

 

По тази причина висшият обвинител е бил освободен. Въпреки това вътрешният министър Цветан Цветанов продължи в характерния си стил да коментира пред медиите подробности по случая, сякаш вината на Георгиев вече е доказана.

 

"Прокурорът от Бургас е арестуван във връзка с икономическо престъпление, делото за което се наблюдава от него", заяви МВР шефът в Пловдив, уточнявайки, че съществува ифромация, че точно този прокурор и адвокат са хората, които са "съпричастни" към прекратяването на дело, образувано след мащабна акция на полицията срещу търговията с алкохол без бандерол през 2010 г.

 

"Установено е, че адвокат Марин Стефанов е искал от клиента си 8 хил. лв., на когото е обяснил, въвеждайки го в заблуждение, че парите се искат от прокурора, за да извърши неправомерни действия по досъдебното производство. Стефанов е симулирал и провеждане на среща с прокурор Георгиев, за да създаде впечатление у клиента си, че в действителност прокурорът иска подкуп.

 

Доказателствата по делото сочат, че Ангел Георгиев нито е искал, нито е получавал пари, във връзка с ръководеното от него наказателно производство, а адвокат Стефанов е злоупотребил с името му. Няма доказателства, че прокурор Ангел Георгиев е подозирал за намерението и действията на адвоката", недвусмислено съобщават в същото време от СГП.

 

Заместник-окръжният прокурор на Бургас бе арестуван заедно с адвокат Стефанов в четвъртък привечер по подозрения за приет подкуп. Той е бил задържан от цивилни полицаи в кафене на улица "Генерал Гурко", намиращо в близост до бургаската Съдебна палата. Заедно с него е арестуван и бургаският адвокат Марин Стефанов.

"Това е по един случай, по който работеха колегите от ГДБОП заедно със Софийска градска прокуратура. Има иззети веществени доказателства, като сред тях има около 7000-8000 лв. и ангажимент да се прекрати преписка. И тези пари, които са иззети като веществени доказателства, да бъдат разпределени към прокурора и адвоката", изпревари развоя на разследването Цветанов в петък сутринта пред ТВ7.

Той допълни, че прокурор Георгиев е работил и по досъдебното производство за задържано голямо количество алкохол в Бургас и Сливен. Това дело било прекратено.

Ангел Георгиев е обвинител още по дела за банкови измами и убийства. Той бе наблюдаващ прокурор по процеса с катастрофата на световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. Преди години е бил следовател в процеса срещу Пламен Дишков-Кела. В момента Ангел Георгиев е наблюдаващ прокурор по процеса за отвличането и убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?