Няма фалити в туризма у нас въпреки коронакризата

Над 22 000 работни места в сектора са запазени по мярката 60/40

Няма фалити в туризма у нас въпреки коронакризата

Въпреки коронакризата засега няма фалити у нас в туризма. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред участниците в хотелски форум под мотото "Продължаваме заедно", се казва в съобщение на Министерството на туризма.

Тя отчете, че над 2.5 милиони българи са почивали у нас от началото на годината досега, от които 900 000 са избрали Черноморието. "Това е безспорен успех", каза Марияна Николова.

Тя отчете още, че посещенията на чуждите туристи в България през тази година са над 1.1 млн. "Това въобще не е малък брой" на фона на спада в световен мащаб от около 80%, отбеляза Николова.

От думите ѝ стана ясно, че това се дължи на адекватните мерки, които е предприело правителството по отношение намаляване на последиците от коронакризата.

Последните данни за мярката 60/40, която за хотелиери и ресторантьори е 80/20, показват, че чрез нея са запазени повече от 22 000 работни места в бранша. Очаква се с този инструмент да се съхранят още 11 000 места в идващите месеци. Така общо техният брой ще надхвърли 30 000 позиции, каза Николова.

До момента по проекта за краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията (мярката с 290 лв.) са одобрени заявления за компенсации на 10 192 работници, служители и самоосигуряващи се в туризма, каза още вицепремиерът.

Тя отбеляза, че фокусът е насочен към запазването на България като безопасна туристическа дестинация. Стараната ни е на 26-о място по заболеваемост от Covid-19 в Европа. Заедно с още три държави сме единствените в Европа с отрицателна тенденция от минус 6.5% за новорегистрирани случаи, докато средната в Европа е покачване от плюс 22%, каза Марияна Николова. Тя отбеляза, че това е логичен резултат от предприетите от правителството своевременни стъпки за противодействие на коронавируса.

България е част от туристическите дестинации с печат за безопасност и хигиена (Safety and hygiene travel stamp), присъден ни от съобщение на Световния съвет за пътувания и туризъм. Той е и едно от най-големите ни конкурентни предимства, които с цената на безкомпромисни усилия трябва да пазим и умело да използваме за привличане на туристи, посочи Николова.

Браншът иска удължаване на мярката 60/40 с още 6 месеца

Междувременно браншът поиска удължаване на мярката 60/40 с поне още половин година, както и преформатиране на мярката за подпомагане.

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) изпрати на министър Николова предложения за изменение на мярката, съобразено със спецификата на туроператорската и туристическата агентска дейност.

Сред предложенията са намаляване на задължителния срок за задържане на персонала след ползване на мярката, въвеждане на възможност за субсидиране на сезонно наети служители, по-голяма възможност за ротация на помощта за различни лица, които в различен период заемат една и съща щатна позиция.

Много от компаниите се възползват от мярката 60/40 и от удължаването и от формата ѝ зависи до голяма степен оцеляването им, посочват от сектора.

Въпреки определени недостатъци в схемата, към момента тя се оказва най-добре работеща в сравнение с другите мерки и грантове. Причината - сумите се изплащат регулярно, а общият размер на получените средства за шестте месеца за много от ползвателите възлиза на сума по-висока от 10 000 лв., отпуснати безвъзмездно на малките и средните предприятия от държавата, както и на очакваните суми по безвъзмездната финансова помощ от общо 10 млн. лв. за туроператори и туристически агенции.

Удължаването на мярката е необходимо, тъй като прогнозите за развитие и възстановяване на сектора в световен мащаб не са оптимистични, категорични са туроператорите. Освен спасяването на самите фирми средствата, получавани от туроператорите, защитават и парите, които очакват обратно туристи за провалени ваканции.

От АБТТА предлагат в мярката 60/40 да се предвиди и възможност за изплащане на по-ниски заплати от определените до момента. Да се кандидатства и за запазване на щатното място в компанията в случай, че включения в помощта служител сам избере да напусне или да излезе по майчинство например, предлагат още от бизнеса.

От АБТТА предлагат още да се кандидатства по мярката 60/40 и за месец, в който няма регистриран нужния спад на продажбите, стига през последните 3 месеца, считани общо, дружеството да изпълнява условията по нея. Това се предлага заради сезонността на туристическия бизнес.

Споделяне

Още от Бизнес