Няма глобени партии за кражбата на лични данни в партийните подписки

Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на личните данни все още не е глобила партия или коалиция за станалите явни кражби на лични данни преди европейските избори, стана ясно в четвъртък. В средата на април избухна голям скандал заради използване на имена на нищо неподозиращи хора в партийните подписки за регистрация за вота.

 

В тях се оказаха омбудсманът Константин Пенчев, майката на ДПС-депутата и медиен магнат Делян Пеевски и собственичка на медийната му империя Ирена Кръстева, спорният бизнесмен и новобогаташ Николай Банев, чиято съпруга Евгения Банева се кандидатира за евродепутат, музиканти от филхармонията, съставът на Ансамбъл "Софийски солисти", щатният оркестър на Музикалната академия, служители на Народното събрание и други. Сред мнимите поддръжници на партии се оказа и генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

 

След три месеца работа по темата от Комисията за защита на лични данни се разбра основно, че работата продължава. Председателят на институцията Венцислав Караджов обясни, че е невъзможно да се установи коя партия е събирала незаконно подписи на граждани, когато се проверяват подписките на коалиции. Невъзможно било да се идентифицира и кой точно е представителят на партията, пред когото са положени подписите.

 

Караджов обясни още, че най-вероятно няма да се търси наказателна отговорност от провинилите се, защото не било необходимо злоупотребата с лични данни да е извършена съзнателно. Той допълни, че все пак ще има наложени санкции на някого, но не е ясно какви, нито на кого.

 

"Комисията не прави разлика между малките и големи партии, парламентарно или не представени. Уверявам, че в случаите, когато комисията установи нарушение и наложи наказание, то ще бъде обективно", декларира Караджов. По думите му обаче целта на проверката е да се "предприемат превантивни действия", а не да се налагат непременно глоби. Ако все пак комисията реши да глобява, то това ще се случи през септември. За подобни нарушения партии могат да понесат глоба между 10 000 и 100 000 лева.

 

От представените данни става ясно, че най-много жалби и сигнали за злоупотреби с лична информация са подавани срещу по-малките партии. На първо място е Българска национално-патриотична партия, срещу която са подадени 119 сигнала. Срещу Съюз на комунистите в България има 110 жалби.

 

От парламентарно представените партии ДПС е с най-малко сигнали и жалби – само една жалба. Срещу "Атака" има най-много сигнали - 12 на брой и още 4 жалби. За "Коалиция за България" има 6 жалби и 8 сигнали, а за ГЕРБ - 3 жалби и 7 сигнала. От останалите по-големи партии извън парламента БАСТА се нарежда с 26 жалби и 32 сигнала, НФСБ (8 жалби, 16 сигнала), "Глас Народен" (12 жалби, 22 сигнала), "Зелените" (1 жалба, 7 сигнала), Реформаторски блок (16 жалби и 16 сигнала), "България без цензура" (25 жалби, 50 сигнала), АБВ (1 жалба, 7 сигнала).

Споделяне

Още от България