Няма голям бежански поток от Ирак

Няма голям приток на иракски бежанци, но и шестте съседни на Ирак държави са отворили границите, съобщи Агенцията на ООН за бежанците, цитирана от Ройтерс.

Сирия, чиято граница с Ирак беше затворена вчера, се е съгласила да позволи на иракски бежанци да преминават на нейна територия, съобщи Крис Яновски, говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Агенцията се подготвя да посрещне приток от 600 000 бежанци, които могат да напуснат Ирак след началото на американската военна кампания.

Крис Яновски уточни, че Агенцията за бежанците продължава изграждането на бежански лагери в Иран, Йордания и Сирия, но за момента не е регистрирано движение на иракски бежанци. Той допълни, че 4 нейни екипа патрулират по турската граница със Северен Ирак, но не са засекли приток на бежанци. Агенцията разполага със запаси от хуманитарна помощ за 300 000 души, складирани в Турция и Иран.

Говорител на международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец съобщи за АФП, че тази сутрин в лагера на Червения полумесец в Йордания са били настанени 436 бежанци - основно суданци, сомалийци и граждани на ЧАД. До момента нито един иракчанин не е прекосил йорданската граница.

Първата група японски лекари замина днес за Сирия, където трябва да оказва медицинска помощ на иракските бежанци. Лекарите ще работят в град Хасек близо до границата с Ирак до 3 април, предаде ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?