Няма известен случай на опасната стафилококова бактерия у нас

Проф. Татяна Червенякова

У нас не е известен случай на бактерията стафилококус епидермис, за опасността от която предупредиха преди дни австралийски учени. Проучване на университета в Мелбърн е установило вариации на бактерията, която причинява нелечими инфекции, в 10 държави, включително в щамове от Европа.

Специалистите са открили три вариации на мултирезистентната бактерия, с които не може да се води борба с нито едно от пуснатите на пазара лекарства.

“Не знам за обявен случай на стафилококус епидермис в България. Това се следи и е под контрол - има стандарт за профилактика и контрол на вътреболничните инфекции“, каза проф. Татяна Червенякова, директор на Инфекциозна болница в София в петък пред БНТ.

По думите ѝ в случая става дума за "една резистентност към известни антибиотици, които се прилагат в интензивни отделения, в отделенията за недоносени деца". "Не се очакваше, че бактерията ще проява резистентност към две основни групи антибиотици, които атакуват грам положителни и грам негативни бактерии. Това е по-обезпокоителното", каза тя.

“Иначе проблемът с вътреболничните инфекции, като доста често за тях са отговорни точно този стафилокок и стафилококус ауреус, е много сериозен. Той наистина се контролира както в цяла Европа, така и в България с определени мерки и изисквания“, посочи тя.

Червенякова обясни, че тези бактерии, които понякога проявяват патогенни качества, нормално обитават човешкия организъм, но те не проявяват своите болестотворни качества при всеки човек. Най-уязвими са малки деца, в това число недоносени бебета и възрастни хора с компрометирана имунна система. “Не можем да говорим, че всеки, който е носител на тези бактерии, е застрашен“, допълни тя.

Начинът за предпазване както за хората, така и в лечебните заведения е добрата обща хигиена с често миене на ръцете, добра хигиена при обработка на раните със стерилни марли, които често да се сменят. Предпазните мерки за лечебните заведения засягат поведението на лекарите и облсужващия персонал като честа смяна на ръкавиците и др.

Червенякова припомни, че прекомерната употреба на антибиотици не води до нищо добро и затова съветва когато хората не могат да овладеят дадено възпаление сами, да се консултират с лекар, но да не прилагат самоволно антибиотични продукти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?