Няма напредък в разговорите между НАТО и Москва за руските ракети

Йенс Столтенберг

Днешната срещата между НАТО и руските пратеници не успя да реши спора около нова руска крилата ракета, която според западните съюзници е заплаха за Европа, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс, след заседание на Съвета НАТО-Русия в Брюксел.

Ако няма пробив, на 2 февруари се очаква САЩ да задействат шестмесечна процедура по изтегляне от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

"Договорът е в реална опасност", предупреди Столтенберг. Той каза, че Русия не е проявила воля за компромис, но той, както и европейски страни като Германия, все още се надяват на дипломатически напредък през шестмесечния процес на оттегляне.

"Колкото по-бързо Русия се върне към задълженията си, толкова по-добре. Договорът губи смисъла си, ако не се спазва, проблемът са руските ракети в Европа", каза той на пресконференция след заседанието.

Подкрепян от съюзниците си в НАТО, Вашингтон обвинява Москва, че разработва нова ракета - "Новатор 9М729 (SSC-8 според натовските обозначения) в нарушение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от времето на Студената война, гарантиращ, че в Европа няма наземно базирани ракети, способни да носят ядрен заряд.

Русия отхвърля обвиненията и твърди, че ракетата е с малък обсег и е извън обхвата на договора.

Москва на свой ред обвинява САЩ, че използват фалшив претекст, за да излязат от договора, което така или иначе искат да направят, за да разработват нови ракети.

Столтенберг отбеляза, че е особено важно срещи като днешната да се свикват, когато напрежението между страните е високо и те имат сериозни разногласия и трудности. В интервю за телевизия Си Ен Би Си Столтенберг днес каза, че НАТО ще играе все по-важна роля след излизането на Великобритания от Европейския съюз

"Брекзитът няма да промени характера на отношенията между Великобритания и НАТО, напротив, смятам, че той ще направи НАТО по-важна организация, платформа, свързваща страните от Европа и Северна Америка", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?