Няма нужда парламентът да решава за командния център

Българският военен министър Николай Ненчев съобщи, че все още не е ясно кога командният център у нас ще започне да действа, нито кой ще поеме издръжката му. Според него финансирането му може да бъде само от нашата страна, само от НАТО или съвместно с държавите от пакта.

Той каза още, че центърът на НАТО в България ще може да бъде създаден без необходимост от законови промени и произнасяне на Народното събрание.

Премиерът Бойко Борисов го изпрати с указание, че ако има други искания за засилване на присъствието на военни и техника на НАТО в България, те трябва да бъдат обсъдени от парламента.

Ненчев добави, че има решение на Конституционния съд, което дава основание да се приеме, че като страна от НАТО България има право на съвместни дейности и учения със страните от пакта на своя територия.

"Вече водим разговори, които вероятно ще бъдат финализирани съвсем скоро, имаме готовност да изградим този център. България е равноправен член на НАТО и би следвало да изпълняваме нашите съюзни ангажименти във всяко отношение, и не бива да има място за каквото и да е притеснение. В тази несигурна среда би следвало България, разположена на кръстопът, с очевидни проблеми, които биха могли да ни споходят във всяко отношение и естество, да подсигурим нашата сигурност", заяви Ненчев.

Споделяне

Още от Свят