Няма политически чадър за кражбата на Боков-младши

Никой няма право да разтваря политически чадър над когото и да било, когато става дума за нарушение на закона. Това се казва в специално съобщение на президента Георги Първанов по повод поредното задържане с крадена кола на сина на Филип Боков, от дни назначен за политически съветник на държавния глава.

В петък полицията задържа в Бургас Георги Боков с крадена кола, при обиска бе намерен и пистолет "Макаров" със заличени номера, както и приспособления за отваряне на коли. След изтичането на 24-часов полицейски арест, прокуратурата веднага освободи Боков-младши, макар че това е поредното му задържане с крадена кола.

В днешно съобщение на "Дондуков"2 се казва, че президентът е информиран за инцидента. Първанов заявява позицията си, че при установяване на вина законът да се прилага с цялата му строгост, независимо от името или положението на извършителя.

В предаването "Блиц" на bTV и радио "Свободна Европа", на въпрос има ли политическа намеса за освобождаването на Боков - младши, Борисов отговори, че това ще стане ясно днес или утре, когато ще се види как ще сработи полиция, следствие, прокуратура и съда.

"Това не е тежко престъпление, това е една забавна игра с полицията и в момента той (бел.ред. - Георги Боков) пак е на свобода и тази нощ в Софийско отново ще има 25-30 откраднати автомобила. Нищо ново - това е практиката", раздразнено коментира главният секретар на МВР действията на бургаската прокуратура.

Пред Дарик радио бургаският окръжен прокурор Емил Христов заявява, че прокуратурата е завела дознание срещу Боков-младши за притежание на незаконно оръжие. Предстои да бъде извършена експертиза за годността на оръжието и проверка на неговия произход.

Дознанието ще приключи в предвидения срок, няма да бъде допуснат никакъв политически натиск, декларира и Христов. Той обаче не обяснява защо срещу Георги Боков не е повдигнато обвинение и за крадената кола, която е карал, нито защо веднага е пуснат на свобода при положение, че това не е първата регистрирана кражба.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?