“Няма посегателство над нито едно черешово дърво“

“Няма посегателство над нито едно черешово дърво“
Вътрешният министър Цветан Цветанов защити полицаите в парламентарен дебат за случаите на полицейско насилие в петък. Той се впусна да хвали работата на полицията през последната година и като нейна заслуга отчете и това, че тази година не е имало посегателство над нито едно черешово дърво.

Дебатът беше провокиран от настояването на ДПС парламентарна анкетна комисия да проучи случаите на полицейско насилие, които според движението са зачестили в последно време. Като примери бяха дадени случаят в Кърджали през юли, когато полицаи нахлуват в дома на семейство, произвол на полицейски служители над Николай Стоянов от Бургас, сигнал от Волуляк за пострадали няколко души от побой на полицаи, случаят на изнасилване на 42-годишна жена в Благоевград от полицай и други.

Цветанов обясни, че всички случаи са проверени. По случая в Кърджали прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство, поради липса на данни за насилие. По втория случай лицето е оттеглило жалбата си, а по отношение на случая във Волуляк става въпрос за криминално проявени лица, които са посегнали на служител на реда при задържане.

Цветанов отхвърли обвиненията за полицейско насилие и обяви, че ще е безкомпромисен към всеки един, който наруши закона.

Той се върна към случая Ангел Димитров-Чората, като обяви, че съдбата на обвинените полицаи е била предрешена, без те да носят вина.

“Като министър ще защитавам българските полицаи, които изпълняват служебните си задължения“, посочи Цветанов. Според него служителите на МВР са получили политическата подкрепа, която не са получавали 20 години преди това.

В изказването си пред депутатите той стигна и до черешовите дървета и отчете, че тази година “не е имало посегателство над нито едно черешово дърво“ и хората успели да си оберат черешите. Министърът припомни, че в минали години е имало смъртни случаи при прибирането на реколтата.

“При нарушения сме безкомпромисни и се образуват много досъдебни производства.В периода август-декември 2009 г. МВР е реализирало и са образувани 77 досъдебни производства, от януари досега – 110“, каза Цветанов и попита депутатите от опозицията дали това е прикриване на деяния.

Представената от него статистика показва, че през 2008 г. дисциплинарно са уволнени 115 служители на МВР, през 2009 г. - 138, а откакто Цветанов е министър - 160 служители. Министърът уточни и броят на уволнените за полицейско насилие от 2005 г. насам: 2005 г. - 5 души; 2006 г. - 5; 2007 г. - 10; 2008 г. -3; 2009 г. - 6; 2010 г. - 1 служител.

Трябва да има обединение около превенцията на престъпността, каза Цветанов и даде снощния пример след футболната среща ЦСКА-“Рапид”. Тогава са били задържани 18 лица, седем от които непълнолетни. “Недейте да подхранвате този ентусиазъм като хулиганство и кражби. Да се обединим около превантивната дейност”, обърна се към опозицията Цветанов.

“Хората очакват родната полиция да ги пази, а не да ги бие“, коментира депутатът от ДПС Четин Казак. Той призова да не се прикриват случаите на полицейско насилие и заяви, че не пожелава на Цветанов нито един случай като този на Чората, защото ще лежи на неговата съвест. Казак посочи, че правото се раздава от съдебната власт, а не от полицията, и призова вътрешния министър да престане да прикрива случаите на полицейско насилие зад термина “оперативно-техническа свобода“.

Станислав Станилов от "Атака" попита опозицията колко пъти полицията под ръководството на Цветанов е била хора от мирна демонстрация и посочи, че това се е случвало в миналия мандат.

Депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев заяви, че полицейското насилие е разпространено в повечето държави, дори и в тези, които го осъждат. “Така че, това е нормална практика. Не може при 58 000 служители на МВР, не може когато се извършват множество по обем полицейски операции, да няма пропуски“, каза той.

“Границата между борбата с престъпността и полицейското насилие е много тънка“, предупреди Корнелия Нинова от левицата.

В крайна сметка мнозинството отхвърли предложението да се формира парламентарна анкетна комисия за полицейското насилие, а прие Цветанов да информира депутатите за проверките по тези случаи.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?