Няма риск от преливане на язовир "Студена" край Перник

Не е ясно обаче дали стената, която не е ремонтирана от 70 години, ще издържи на напора

Няма риск от преливане на язовир "Студена" край Перник

Няма опасност за населението и инфраструктурата от преливането на язовир "Студена" край Перник. Това се казва в съобщение на регионалното министерство.

Преди това началникът на язовирния район Бойко Кадулски заяви пред БТА, че язовирът прелива. Водата в момента е 19 см над преливника на водоема и изтичат свободно по 1340 л/сек, казва Кадулски.

Според регионалното министерство високите води са следствие на валежите от последните дни и са нормални и очаквани.

В изпълнение на месечния график за май 2016 г. обемът на язовир "Студена" се поддържа да не надвишава 21 млн. куб.м. Според данните на ВиК – Перник язовирът прелива с около 1 куб.м/сек, което е в рамките на нормалните количества за този период на годината и към момента не се налага допълнително контролирано изпускане за освобождаване на допълнителен обем.

Прави се постоянен мониторинг на язовирната стена и съоръженията към нея и измерване на нивото на водата в язовирното езеро, се казва в съобщението на регионалното министерство.

В него обаче не е посочено дали язовирната стена ще издържи на напора. Стената не е ремонтирана откакто е построена през 50-те години на миналия век. Тя е силно амортизирана и постарада допълнително по време на труса в Перник през 2012 г.

Основен ремонт на стената на язовир "Студена" беше заложен по проекта за изграждане на язовири, финансиран със заем от Световната банка от далечната 2007 г. До момента обаче все още публично не е обявено да има избран изпълнител за извършването на дейностите.

През лятото на миналата година Павлова съобщи, че най-късно до края на 2015 г. ще бъде избран изпълнител на рехабилитацията на язовир "Студена", а реалните дейности по проекта ще започнат през пролетта на 2016 г. и ще приключат за около две години. Към момента нито едно от тези обещания обаче не се изпълнява.

В същото време жителите на Перник и близките села са под риск от наводнение в случая, че стената на язовира не издържи.

През последните години нивото на язовира беше ниско, заради засушаването.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?