Няма шанс за разширяване на НАТО в близко бъдеще

Дъглас Лут

Няма шанс за разширяване на НАТО в близко бъдеще поради опасения, че това може да дестабилизира Русия, каза в петък постоянният представител на САЩ в организацията Дъглас Лут - перспектива, която може да разочарова Грузия и редица балкански страни, предаде Ройтерс.


Според Лут алиансът се намира в "повратна точка" пред лицето на промени, сравними само с обстоятелствата в края на Студената война, и не иска да задълбочава вътрешните слабости на Русия.


"Не смятам, че практически в краткосрочен план - вероятно следващите няколко години или може би дори повече - има кой знае какво допълнително място за по-нататъшно разширяване на НАТО", заяви той на Форума Аспен по сигурността в Лондон.

"Мисля, че Русия играе важна роля в стратегическата околна среда и че стратегическата околна среда ще сложи спирачка на разширяването на НАТО", каза дипломатът.

По думите му "ако приемем презумпцията за вътрешна слабост на Русия, и възможно, за трайния ѝ упадък, може би не е разумно сега да се засилва натискът и евентуално да се ускори или дестабилизира този упадък".

Според Лут политическата линия за допълнителни членове остава отворена, но всички 28 съюзници от НАТО трябва да се споразумеят за поканването на нови членове, а вероятността за това е малка.

"Няма начин да постигнем консенсус в близко бъдеще за приемане на Грузия или Украйна", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?