"Ню Йорк таймс": Китай открива, че пътят към Тръмп минава през неговия зет

"Ню Йорк таймс": Китай открива, че пътят към Тръмп минава през неговия зет

Когато американският президент Доналд Тръмп приеме китайския си колега Си Цзинпин в своя клуб "Мар-а-Лаго" във Флорида тази седмица, грижливо подготвената неформалност на срещата ще носи почерка на двама души - китайския посланик в САЩ Цуй Тянкай и зетя на Тръмп Джаред Къшнър, пише в. "Ню Йорк таймс".

Според служители, цитирани от американското издание, Цуй е създал неофициален канал за връзки с Къшнър. Двамата са се споразумели "Мар-а-Лаго" да бъде мястото на срещата, а китайският посланик дори е пратил на президентския зет чернови на съвместно изявление, което Китай и САЩ да направят след разговорите.

Централната роля на Къшнър отразява не само особения характер на тази първа среща между Тръмп и Си, а и отношенията в по-широк план между САЩ и Китай в началото на президентството на Тръмп. Срещата е едновременно лична и делова, а подобна стратегия според експерти носи значителни рискове, като се имат предвид свързаните с икономиката и сигурността въпроси, които разделят двете страни.

Китайските служители установяват, че Тръмп е смущаваща фигура със склонност към провокативни изявления, но все пак стигат до поне една ясна преценка: при неговото управление Къшнър е човекът, когото трябва да познават.

Президентският зет за първи път направи осезаемо своето влияние в началото на февруари, когато заедно с Цуй уреди телефонен разговор между Тръмп и Си за изглаждане на разногласията. В разговора Тръмп обеща да се придържа към датиращата от 40 години политика за "един Китай" по отношение на Тайван, макар по-рано да беше намекнал, че тя подлежи на преговори.

Сега Тръмп иска нещо в замяна: той планира да притисне Си да засили икономическите санкции срещу Северна Корея, за да я накара да спре програмите си за ядрени оръжия и балистични ракети. Американският президент също така обещава да протестира срещу хроничния търговски дисбаланс между САЩ и Китай, срещу който недоволстваше по време на предизборната си кампания.

Ухажването от страна на Китай към Къшнър, което съвпада с маргинализирането на Държавния департамент при управлението на Тръмп, отразява удобството, което Китай изпитва към династичните връзки. Самият Си е от т.нар. червени принцове (потомци на видни комунистически функционери в Китай). Къшнър е не само женен за президентската дъщеря Иванка, а е и един от най-влиятелните съветници на Тръмп.

Бивши американски служители и специалисти по Китай предупредиха, че китайците са се подготвили по-внимателно за това посещение от Белия дом, който все още обсъжда колко твърдо да подходи към Пекин и още не е запълнил множество важни постове в Държавния департамент. Някои казаха, че ако Тръмп постави ултиматум на Китай по въпроса за Северна Корея, това може да има обратен ефект, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?