Заместник-министърът на здравеопазването предлага

НЗОК да плаща за проследяване на бременността и на неосигурените жени

Националната здравноосигурителна каса да плаща за проследяване на бременността и на неосигурените жени. Това предлага заместник-министърът на здравеопазването Минчо Вичев.

Идеята си той представи по време на кръгла маса на тема "Качество и сигурност - в интерес на пациентите" по повод Европейския ден за правата на пациента.

Според д-р Вичев, който е на поста от край на март, натрупаните проблеми в Министерството на здравеопазването са изключително много. Като пример той посочи, че за диагностично-свързаните групи не е направено нищо, а се е вдигнало много шум за въвеждането им от началото на годината.

Вичев добави, че без информационна система в цялата сфера на здравеопазването не може да се създаде електронна здравна карта.

Проблемите с тел. 112 не са решени в продължение на година, а координацията с него е нарушена поради липса на софтуер в системата, допълни той. По думите му за това отговаря МВР.

В сферата на "Спешна помощ" трябва да се решат нещата вътре в системата и тогава да се обсъждат заплатите на работещите, смята Вичев.

Предстои преразглеждане на стандартите за работа на всички медицински специалности, но това не означава, че ще бъдат променяни. Целта е в тях да се включат липсващи изисквания, уточни той.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?