НЗОК обеща скъсяване на сроковете за отпускане на скъпи лекарства

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) обеща да оптимизира сроковете, в които се отпускат скъпо струващи лекарствени продукти с протокол от касата. Това беше договорено във вторник на среща с пациентски организации, след като през миналата седмица те сигнализираха, че бюрократичната процедура води до паузи в лечението им, които са вредни, а могат да бъдат и фатални.

От следващия месец НЗОК ще изисква графици на лекарските комисии, които работят в болниците и които издават протоколи за лечение на пациентите преди документите им да бъдат подадени в съответната районна каса.

В НЗОК ще бъде направен анализ по заболявания и там, където е възможно, ще бъде въведено тримесечно изписване на лекарства, а не всеки месец, както е сега.

Също така ще се създаде по-добра организация при придвижването на вече подадени документи между районните здравноосигурителни каси и НЗОК, за да може пет дни преди крайният срок протоколите за отпускане на лекарства да са готови.

През 2012 година комисията в централното управление на НЗОК е провела 409 заседания, на които са разгледани над 30 000 заявления за отпускане по протокол на скъпоструващи медикаменти. Отделно в районните здравноосигурителни каси годишно се заверяват хиляди протоколи на хронично болни, които не минават през комисията в НЗОК. Сред тях са документи на пациенти със социално-значими заболявания, онкологично болни, пациенти след трансплантация на органи и др.

Споделяне

Още по темата

Още от България