НЗОК проверява модерното лечение на инсулти в болниците

НЗОК проверява модерното лечение на инсулти в болниците

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започва проверки на болниците, които лекуват инсулт с тромболиза. Анонсът на касата за проверките идва в отговор на твърденията на лекари, че тази година НЗОК ще им плаща по-малко за дейността, а от фонда опровергаха информацията.

Заради оплакването, че плащаните от нея пари не покриват стойността на лечението, НЗОК възнамерява да провери на каква цена болниците купуват лекарството за това лечение и какво количество е приложено за всеки конкретен случай.

Досега НЗОК плащаше по 3000 лева за тромболиза, а от началото на 2019 г. - 3300 лев. В цената на клиничната пътека влиза и цената на медикамента, чиято пределна стойност според позитивния лекарствен списък е 753.65 лева.

От касата обаче подозират, че болниците купуват лекарствата с големи в разлики в цените и влаганите количества се разминават драстично, което може да е сигнал за отклоняване на медикаменти за реекспорт.

Клиниките, които провеждат лечението на инсулт с тромболиза са около 40, а пациентите, които го получават – под 1%, сочат данните на индекса на болниците на специализираното издание Clinica.bg.

По данни на НЗОК миналата година 790 пациенти са получили модерното лечение на инсулт.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?