Обама и Медведев заплашиха Иран с по-строги санкции

Обама и Медведев заплашиха Иран с по-строги санкции

Президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Дмитрий Медведев постигнаха съгласие, че Иран трябва да понесе по-тежки санкции, ако откаже да съдейства за решаването на проблема с ядрената му програма, съобщиха световните агенции в четвъртък.

"Иран наруши прекалено много от своите международни ангажименти", заяви Обама, след като се срещна с Медведев в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Руският президент даде да се разбере, че Русия е готова да подкрепи санкции срещу Техеран, ако той не промени курса на ядрената си програма, въпреки традиционната неохота на Москва да подкрепя подобни наказателни мерки.

"Позицията на Русия е проста. Санкциите рядко са продуктивни, но понякога са неизбежни", посочи Медведев.

Руският президент каза още, че светът трябва да предложи стимули на Иран, които да му помогнат да вземе правилното решение по отношение на ядрените оръжия, които не бива да притежава. "Нашата задача е да поддържаме система от стимулиращи мерки, които да позволят на Иран да развива атомна енергетика за мирни цели, но няма да му позволим да създаде ядрени оръжия", заяви Медведев.

Обама подкрепи тези думи на руския си колега. "Това трябва да се реши по дипломатически път и аз вече съм поел ангажимент да преговарям сериозно с Иран, за да решим проблема", каза американският президент.

По-рано френският президент Никола Саркози заяви пред Общото събрание на ООН, че Иран ще направи "трагична грешка", ако смята, че светът няма да отговори на ядрената му програма.

Западът подозира Иран, че ядрената му програма има за цел производството на атомни оръжия, докато Техеран настоява, че тя е насочена изцяло за мирни цели.

Същевременно в Ню Йорк външните министри на петте странни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН – САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай, както и на Германия приеха съвместна декларация, в която се казва, че очакват от Иран даде сериозен отговор за ядрената си програма на предстоящите на 1 октомври в Женева преговори. Шестте сили предложиха на Иран икономически и политически стимули, ако спре да обогатява Иран, но Техеран още не е отговорил официално.

В текста, прочетен от британския външен министър Дейвид Милибанд, се уточнява, че

Съединените щати, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай ще решат какви следващи стъпки да предприемат в зависимост от отговора на Иран.

На 1 октомври в Женева ще се състои среща на външните министри на шестте страни и на Иран, на която участниците ще се опитат да постигнат напредък в разрешаването на ядрения спор. Обама предупреди, че ако на нея не бъде постигнат задоволителен резултат, ще подкрепи засилване на санкциите срещу ислямската република.

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад също говори пред Общото събрание на ООН, но не засегна темата за ядрената програма на страната. Той обаче увери, че Иран е готов да стисне всяка ръка, която му е подадена честно и обяви, че Техеран е решен да участва в изграждането на устойчив мир и сигурност по целия свят и за всички държави. Основен акцент в речта на Ахмадинеджад бе обвинението срещу Израел в "античовешка политика" в палестинските територии и в доминиране в световните политически и икономически дела.

Същевременно след разговора си с Обама в кулоарите годишната сесия на Общото събрание на ООН Медведев изрази надежда, че Москва и Вашингтон ще могат да сключат в срок ново споразумение, което да наследи втория договор за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ 2), чието действие изтича на 5 декември тази година.

Съединените щати са твърдо решени да постигнат ново споразумение с Русия до декември, потвърди главният съветник на Обама за Русия Майкъл Макфол.
Споделяне

Още от Свят