Обама и Путин готови на засилена координация на действията в Сирия

Конфликтите и в Украйна и Нагорни Карабах са обсъдени в телефонен разговор

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама обсъдиха конфликтите в Сирия, Украйна и Нагорни Карабах в телефонен разговор снощи, състоял се по инициатива на Русия в навечерието на срещата на върха на НАТО във Варшава, предадоха световните агенции в четвъртък.

Путин информирал Обама за разговорите си с президентите на Армения и Азербайджан, които имали за цел стабилизиране на положението в конфликтната зона около Нагорни Карабах. Обама изразил готовност заедно с Русия и Франция, като съпредседатели на Минската група на ОССЕ, да продължат усилията за цялостно уреждане на този конфликт.

Говорейки за Сирия, Путин призовал за най-скорошно разграничаване на умерената сирийска опозиция от терористичната групировка "Джебхат ан Нусра" и от други екстремисти, които не са включени в режима на примирието, постигнато със съвместните усилия на Русия и САЩ. Според Кремъл двамата потвърдили готовността си "да засилят координацията на своите действия в Сирия във военната сфера" и отбелязали важността от подновяване на мирните преговори.

Белият дом не спомена нищо за засилване на военната координация, но посочи, че двамата президенти са потвърдили ангажимента си да работят за разгрома на "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра".

Обама подчертал, че е важно Русия да окаже натиск върху сирийския режим да прекрати атаките срещу цивилни граждани и срещу групировки, включени в режима на примирието, се отбелязва в съобщението на Белия дом. Според Обама сега този режим не спазва условията на споразумението за прекратяване на бойните действия в Сирия и затова е важно да бъдат потвърдени изходните задължения по споразумението. Президентът на САЩ подчертал също така необходимостта от напредък към политически преход с цел прекратяване на сирийския конфликт.

Относно Украйна, Обама , цитиран от Асошиейтед прес, призовал Русия "да предприеме стъпки за прекратяване на бойните действия в Източна Украйна" и изтъкнал "спешната необходимост от напредък към цялостно изпълнение на Минските споразумения". Путин от своя страна подчертал, че украинското правителство трябва да спазва Минските споразумения и да започне реален диалог с проруските бунтовници в Донецк и Луганск, като обяви амнистия и даде специален статут на контролираните от тях райони и подготви провеждането на избори там.

Двамата президенти се съгласили, че политическото уреждане на конфликта в Донбас няма алтернатива.

Още от Свят