Обама иска отношенията между Вашингтон и Африка да добият ново измерение

Обама иска отношенията между Вашингтон и Африка да добият ново измерение

Американският президент Барак Обама, който днес заминава за Африка, заяви, че би искал отношенията между Вашингтон и континента да добият ново измерение, предаде Франс прес.

"Африка е място с невероятна динамика, където се намират някои от най-развиващите се пазари в света и има изключителни, гъвкави и жилави хора", каза президентът, посрещайки в Белия дом африкански дипломати, политически и икономически висши представители, както и представители на неправителствени организации.

"Точно затова като президент работя толкова усърдно отношенията ни с Африка да достигнат ново измерение", добави той, изтъквайки увеличения американски износ за континента и инициативите за развитие в търговията, здравеопазването или гарантирането на прехраната.

Обама подчерта, че връзките с Африка в САЩ са очевидно дълбоки, стари и сложни. Имало е неразбирателство, а понякога недоверие, но погледнете ли изследванията, установявате, че африканците обичат САЩ и онова, което те представляват, понякога по несравним с другите континенти начин, каза той.

А най-невероятното е, че когато става дума за това кои хора са най-щастливи и най-големи оптимисти, африканците винаги са в челните редици, въпреки бедността и конфликтите, отбеляза президентът.

Обама днес заминава за родината на баща си - Кения, на първа визита там като президент. След това той ще пристигне в Етиопия и ще стане първият президент на САЩ, посетил страната.

Президентът Обама заминава за Кения с мисията да засили двустранните отношения в сигурността и икономиката, но личната връзка с родината на баща му вероятно ще преобладава, посочва Ройтерс.

Кения е ключов съюзник на Запада в борбата срещу сомалийската ислямистка групировка "Аш Шабаб", която през април изби 148 души в кенийски университет близо да границата със Сомалия.

Разговорите на Обама в Найроби, вероятно ще се фокусират върху сътрудничеството в сигурността. Президентът ще се срещне неофициално с членове на семейството си, но няма да посети родното село на баща си.

В Найроби той ще председателства световен форум на предприемачите, ще почете жертвите и оцелелите от атентата срещу американското посолство през 1998 г. и ще вечеря с президента Ухуру Кениата. Обама ще произнесе реч, в която вероятно ще изтъкне личната си връзка със страната.

В Етиопия американският президент ще се срещне с регионални лидери, за да обсъдят кризата в Южен Судан, и ще говори пред Африканския съюз.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?