Обама обяви, че започва борба с неравенството и вдига минималната надница

Президентът е готов при необходимост да управлява с укази

Обама обяви, че започва борба с неравенството и вдига минималната надница

Американският президент Барак Обама обяви, че ще засили икономическия растеж, за "да подкрепи средната класа и да създаде нови пътища към нея" и ще се бори с неравенството.

 

В годишната си реч "За състоянието на съюза" той обяви, че няма да допусне бездействие заради разделението между законодателите.

 

Обама декларира, че е готов да действа сам заради разширяващата се пропаст между бедни и богати и заради факта, че въпреки подема на борсите, средното заплащане остава ниско, а неравенството се е задълбочило.

 

"Готов съм да работя с всички вас. Но Америка няма да бездейства, нито ще бездействам аз. Затова, когато мога да взимам мерки, без да минавам по законодателния път, за да подобря възможностите за успех на по-голям брой американски семейства, ще го правя", каза президентът, цитиран от Ройтерс.

 

Той коментира, че няма движение нагоре и дори и по време на периода на възстановяване твърде много американци работят повече от всякога, само за да преживяват.

 

Затова Обама ще предложи увеличение на минималното заплащане до 10 долара и 10 цента на час - почти с 3 долара повече от сегашните 7.25 долара на час, замразени от 2009 г.

 

"Дайте увеличение на Америка", призова президентът и обяви, че в следващите седмици ще издаде указ за близо 40-процентно увеличение на минималното заплащане в предприятията, работещи по договори с държавата.

 

Освен това той се обяви за равно заплащане за мъжете и жените.

 

"Жените са около половината от работната сила в Съединените щати, но продължават да печелят по 77 цента, когато мъжете печелят по един долар. Това е смущаващо за 2014 година.

Жената заслужава да получава еднакво заплащане с мъжа за еднаква работа. Тя заслужава да роди бебе, без да се налага да жертва работата си. Искрено мисля, че когато жените успяват, успяват и Съединените щати", каза той.

 

Президентът коментира още, че след пет години упорити и непрестанни усилия Съединените щати са в "по-добра позиция за 21 век от която и да било друга страна на Земята".

 

"Нека тази година бъде година на действието. Това искат повечето американци - всички ние, в тази зала, да се съсредоточим върху техния живот, техните надежди и стремежи", каза Обама.

 

По време на годишното си обръщение президентът посочи председателя на Камарата на представителите в Конгреса, републиканеца Джон Бейнър, като символ на американската мечта човек да успее да се изкачи сам до върха.

 

"Ето как... синът на барман е председател на Камарата (на представителите)", каза президентът. Той визира именно Бейнър, който често изтъква скромния си произход.

 

Председателят на долната камара на Конгреса, който седеше зад президента при произнасянето на речта, се усмихна, махна с ръка в знак на одобрение и се изправи, за да аплодира тази вметка.

 

Обама не пропусна да похвали и самия себе си. Американската мечта обяснява как "синът на самотна майка може да стане президент на най-великата страна на Земята", отбеляза той.

 

Алан Лихтман, преподавател в Американския университет във Вашингтон, коментира, че Обама се изправя пред някои доста големи предизвикателства и му е необходимо да вдъхне нов живот на управлението си, което отбеляза спад в социологическите анкети през последните месеци.

 

Конгресът е в очакване на междинни избори през ноември, което с напредването на годината прави общите действия с един президент в края на мандата си още по-малко вероятни. Според института за социологически изследвания "Галъп" едва 41 процента от американците одобряват работата на Обама на президентския пост, а неодобряващите са 50 процента.

 

В същото време ДПА коментира, че с решението си да управлява чрез укази Обама може да постигне доста по-малко, отколкото като подписва закони, приети от Конгреса.

 

В основата на дневния му ред заляга призив за по-висока минимална работна заплата - но той не може да повишава заплатите на всички трудещи се без одобрението на Конгреса. Вместо това той ще подпише указ за по-високо минимално възнаграждение в предприятията, работещи по договори с държавата.

 

Коментаторът Рон Фурние написа в списание "Нешънъл джърнъл", че с укази не може да се постигне почти нищо съществено. По важните мерки, той пак ще има нужда от Конгреса.

 

"Обама изглежда се предаде, стигайки до лимита на своя най-могъщ пост", коментира Фурние.

 

Междувременно републиканците обявиха за противоконституционно поставянето на фокуса върху президентските укази.

 

Сенаторът републиканец Тед Крус написа вчера в "Уолстрийт джърнъл", че президентските укази са част от по-широка тенденция в правителството, което е създало прецедент, "отваряйки вратата за бъдещо беззаконие".

Споделяне

Още от Свят