Обама поде война с тютюнопушенето

Президентът Барак Обама подписа най-строгия досега в САЩ закон, ограничаващ значително продажбата на тютюневи изделия, предаде Асошиейтед прес във вторник.

Законът дава на Федералната агенция за храните и лекарствата широки правомощия да регулира съдържанието и продажбата на тютюневите изделия. Тютюневите компании ще бъдат заставени например да намалят съдържанието на никотина в цигарите. Ще им бъде забранено да продават "леки" цигари и да рекламират на опаковките ниско съдържание на никотин и катран. Американските производители няма да могат да пускат на пазара и цигари с вкус на плодове или бонбони, които привличат децата.

"Продължилите десетилетия опити да защитим децата си от вредното въздействие на тютюна най-после се увенчаха с успех", обяви Обама на церемония в Розовата градина на Белия дом в присъствието на конгресмени и други гости. "Този закон ще спаси живота на много американци", подчерта той.

Обама припомни, че 90 процента от американците са започнали да пушат в училищна възраст и всеки пети ученик се пристрастява към тютюна. "Аз самият съм бил един от тях и знам колко е трудно човек да се откаже от вредния навик", призна той.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?