Обама посрещнат като рок звезда при съвместна изява с Меркел в Берлин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Барак Обама получи подобаващо за рок звезда посрещане с бурни овации от хиляди хора в Берлин, където участва в публичен дебат днес с канцлера Ангела Меркел, съобщи Асошиейтед прес.

Драконовски мерки за сигурност бяха взети пред емблематичната Бранденбургска врата, където Обама и Меркел се изправиха на подиум пред хиляди хора. Полицейски хеликоптери прелитаха в небето, а по околните покриви бяха наредени снайперисти.

Днешното събитие бе организирано за отбелязване на 500 години от Реформацията.

След като похвали Меркел за "невероятната работа", която е свършила, Обама защити собственото си управление и либералната демокрация, която отстояват двамата лидери.

Той спомена възхода на национализма и ксенофобията в някои части на света и каза, че "трябва да се борим срещу тези тенденции, които нарушават човешките права и потъпкват демокрацията или ограничават индивидуалните свободи".

Обама заяви, че с германския канцлер са съкрушени след атентата, отнел в понеделник живота на 22 души в Манчестър.

Обама заяви на сцената, поставена пред Бранденбургската врата, че сърцата им с Меркел са разбити заради загубата на човешки животи в Манчестър и че скърбят заедно със семействата на жертвите.

"Това е напомняне за съществуването на тази голяма заплаха, наречена тероризъм. Хората са способни да сторят зло на други само защото са различни", каза той.

На Меркел и Обама бяха зададени въпроси от млади германци и американци, както и от Протестантската църква, която организира срещата. Те изложиха гледните си точки пред 70 000 души по теми като политика, война, мигрантската криза, здравеопазване и други.

Дебатът бе представен като първото "международно събитие на фондация "Обама".

Меркел ще замине по-късно за срещата на върха на НАТО в Брюксел, а бившият американски държавен глава ще отиде в Баден-Баден, където ще му бъде връчена награда и ще произнесе реч.

Споделяне

Още от Свят