Обама поздрави българите по повод петата година от членството в НАТО

Американският президент Барак Обама поздрави в писмо до премиера Сергей Станишев българските граждани по повод петата годишнината от приемането на страната ни в НАТО, съобщиха от правителствената пресслужба в понеделник.

Обама подчертава, че САЩ са горди да застанат рамо до рамо с България като съюзници и приятели в изграждането на постиженията на НАТО за повишаване на сигурността и просперитета на нашите нации.

"Сега когато празнуваме разширяването на НАТО, ние отдаваме дължимото на смелото лидерство на най-новите членки на Алианса и на гражданите, които подкрепиха усилията им. Участието на Вашата страна в операциите на НАТО и обвързаността ѝ с ценностите, които определят нашия Алианс, са завет за неговата продължаваща трансформация и доказателство за дълготрайните ползи от разширяването на организацията", посочва Обама.

Той припомня, че България е постигнала членството си в Алианса чрез упорство и осъществяване на политически, икономически и свързани с отбраната реформи, които са били предизвикателство за нея.

"Трябва да останем предани на нашите споделени цели за обединена Европа – свободна и мирна, и да запазим вратата на НАТО отворена за нации, които имат готовност и могат да носят отговорностите на членството. Трябва да продължим да подкрепяме тези, които се стремят да се присъединят към НАТО. Успехът на България е ярък пример, който другите да следват", се казва още в писмото.

Споделяне

Още от България