Обама представи плана си за ограничаване на оръжията

Обама представи плана си за ограничаване на оръжията

Американският президент Барак Обама представи план за намаляване на насилието, свързано с огнестрелните оръжия, предаде Ройтерс в сряда.

Според плана вече ще се изискват проверки на криминалното минало на хората, които искат да си купят огнестрелни оръжия. Планът ще съдържа и забрана за продажбата на автоматични оръжия и на големи пълнители. Предвижда се и затягането на законите, свързани с борбата с трафика на оръжия.

Обама призова американските конгресмени за бързи действия относно мерките за контрол над оръжейните продажби. Той подчерта, че с всеки ден, в който САЩ се бавят с действията в тази насока, броят на убитите при стрелби ще нараства.

Планът от мерки на Обама е на стойност 500 милиона долара, посочва АП.

Според плана ще бъдат запълнени и пропуските в настоящото законодателство, регламентиращо продажбите на оръжия, добавя агенцията.

В рамките на плана Обама подписа и 23 указа, които не изискват одобрението на Конгреса. Указите съдържат мерки за предотвратяване на убийствата с огнестрелни оръжия. Сред мерките в указите има такива, които насърчават училищата да наемат полицаи, такива, които повишават изследванията на насилието, свързано с огнестрелните оръжия и такива, които подобряват възможностите за съдебно преследване на извършителите на насилие, свързано с огнестрелни оръжия.

Планът на Обама последва масовото убийство в Нютаун през декември, когато бяха застреляни 20 деца и 7 възрастни от неуравновесен 20-годишен мъж.

Споделяне

Още от Свят