Обама предупреди Москва, че ще плати висока цена заради Украйна

ЕС ще мисли за още санкции при провал на преговорите между Русия и Украйна

Барак Обама и Владимир Путин

Американският президент Барак Обама предупреди Москва, че цената, която ще плати ще нарасне, ако не спре подкрепата на руското правителство за действията на въоръжени проруски сепаратисти. В телефонен разговор по искане на руския президент Обама е заявил, че е "силно обезпокоен" от действията на Москва в Украйна и е отбелязал все по-голямата "политическа и икономическа изолация на Русия".

Владимир Путин от своя страна е поискал Обама максимално да използва възможностите, с които разполага американската страна, за да не се допусне използване на сила или кръвопролитие в Украйна.

Според него протестните акции в Донецк, Луганск, Харков, Славянск и други градове в югоизточна Украйна са резултат от нежеланието и неспособността на ръководството в Киев да взема под внимание интересите на руското и рускоезичното население.

Обама от своя страна е поискал Путин да използва влиянието си върху тези въоръжени проруски групи, за да ги убеди да сложат оръжие. Американският президент отново е припомнил, че е важно Русия да изтегли войските си от границата с Украйна, за да намали
напрежението.

Обама е отбелязал още, че въпреки "реториката" на руските власти украинското правителство е проявило "забележителна сдържаност", съобщиха от Белия дом.

ЕС разширява санкциите срещу Русия

Международният натиск срещу Москва се засилва, като външните министри на ЕС решиха да разширят черния списък с имената на руски и украински лица, които ще бъдат санкционирани. Все още обаче няма съгласие за налагането на икономически санкции.

В момента 33-ма души, между които приближени на руския президент Владимир Путин, са в черния списък с наложена забрана за пътуване и замразяване на сметки в ЕС.

Сега в списъка влизат бившият вицепремиер на Украйна Сергей Арбузов, бившият министър на приходите и събиранията Александър Клименко и министърът на енергетиката и въгледобивната промишленост Едиард Ставицкий.

Техните банкови сметки на територията на страни от ЕС ще бъдат замразени. Сред вече санкционираните 18 украинци са бившият президент Виктор Янукович, бившият премиер Микола Азаров и бившият генерален прокурор Виктор Пшонка. Всички те са присвоили държавни средства или са замесени в нарушаване на човешки права.

Френският външен министър Лоран Фабиюс посочи, че следващата седмица може да има среща на държавните и правителствени ръководители на ЕС за втвърдяване на санкциите срещу Русия.

Срещата може да се проведе, ако положението в Украйна се влоши след планираната за четвъртък среща в Женева между Украйна, Русия, САЩ и ЕС, на която ще се търси политическо решение на кризата.

"Москва трябва да покаже, че е сериозна за деескалация в Украйна, като обещае конкретни стъпки за намаляване на напрежението на насрочените за четвъртък в Женева четиристранни
преговори", заяви от своя страна германският министър на икономиката Зигмар Габриел, цитиран от Ройтерс.

"Тези преговори са отдавна закъснели. Очакваме, че на тях Русия ще предприеме сериозни и видими стъпки към деескалация. От Русия зависи да предотврати по-нататъшна ескалация, която би била свързана с икономически санкции", каза Габриел пред репортери.

"Ако Русия не е готова да направи така, че ескалацията окончателно да приключи, тя трябва да очаква, че Европа и Германия ще са готови да започнат третата фаза на санкции".

НАТО вижда ръката на Русия в Украйна

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен комент вижда "ръката на Москва" в събитията в Източна Украйна и отново призова Русия да изтегли войските си от границата с Украйна и да "престане да бъде част от проблема, а да стане част от решението".

В отговор на журналистически въпрос доколко е достоверна информацията на НАТО за участие на Русия в протестите в Източна Украйна Расмусен каза, че "тази информация е надеждна", но отказа да представи доказателства.

Според него е преждевременно да се говори за конкретно разполагане на сили на НАТО в Източна Европа.

"В момента обмисляме по-нататъшни стъпки за засилване на колективната ни сигурност - нещо, което наричам адекватно разполагане (на сили), въпреки че засега е преждевременно да се говори за подробности какви именно конкретни действия ще предприемем за засилване на нашата колективна сигурност", каза той.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?