Обама предупреди Москва, че ще плати висока цена заради Украйна

ЕС ще мисли за още санкции при провал на преговорите между Русия и Украйна

Барак Обама и Владимир Путин

Американският президент Барак Обама предупреди Москва, че цената, която ще плати ще нарасне, ако не спре подкрепата на руското правителство за действията на въоръжени проруски сепаратисти. В телефонен разговор по искане на руския президент Обама е заявил, че е "силно обезпокоен" от действията на Москва в Украйна и е отбелязал все по-голямата "политическа и икономическа изолация на Русия".

Владимир Путин от своя страна е поискал Обама максимално да използва възможностите, с които разполага американската страна, за да не се допусне използване на сила или кръвопролитие в Украйна.

Според него протестните акции в Донецк, Луганск, Харков, Славянск и други градове в югоизточна Украйна са резултат от нежеланието и неспособността на ръководството в Киев да взема под внимание интересите на руското и рускоезичното население.

Обама от своя страна е поискал Путин да използва влиянието си върху тези въоръжени проруски групи, за да ги убеди да сложат оръжие. Американският президент отново е припомнил, че е важно Русия да изтегли войските си от границата с Украйна, за да намали
напрежението.

Обама е отбелязал още, че въпреки "реториката" на руските власти украинското правителство е проявило "забележителна сдържаност", съобщиха от Белия дом.

ЕС разширява санкциите срещу Русия

Международният натиск срещу Москва се засилва, като външните министри на ЕС решиха да разширят черния списък с имената на руски и украински лица, които ще бъдат санкционирани. Все още обаче няма съгласие за налагането на икономически санкции.

В момента 33-ма души, между които приближени на руския президент Владимир Путин, са в черния списък с наложена забрана за пътуване и замразяване на сметки в ЕС.

Сега в списъка влизат бившият вицепремиер на Украйна Сергей Арбузов, бившият министър на приходите и събиранията Александър Клименко и министърът на енергетиката и въгледобивната промишленост Едиард Ставицкий.

Техните банкови сметки на територията на страни от ЕС ще бъдат замразени. Сред вече санкционираните 18 украинци са бившият президент Виктор Янукович, бившият премиер Микола Азаров и бившият генерален прокурор Виктор Пшонка. Всички те са присвоили държавни средства или са замесени в нарушаване на човешки права.

Френският външен министър Лоран Фабиюс посочи, че следващата седмица може да има среща на държавните и правителствени ръководители на ЕС за втвърдяване на санкциите срещу Русия.

Срещата може да се проведе, ако положението в Украйна се влоши след планираната за четвъртък среща в Женева между Украйна, Русия, САЩ и ЕС, на която ще се търси политическо решение на кризата.

"Москва трябва да покаже, че е сериозна за деескалация в Украйна, като обещае конкретни стъпки за намаляване на напрежението на насрочените за четвъртък в Женева четиристранни
преговори", заяви от своя страна германският министър на икономиката Зигмар Габриел, цитиран от Ройтерс.

"Тези преговори са отдавна закъснели. Очакваме, че на тях Русия ще предприеме сериозни и видими стъпки към деескалация. От Русия зависи да предотврати по-нататъшна ескалация, която би била свързана с икономически санкции", каза Габриел пред репортери.

"Ако Русия не е готова да направи така, че ескалацията окончателно да приключи, тя трябва да очаква, че Европа и Германия ще са готови да започнат третата фаза на санкции".

НАТО вижда ръката на Русия в Украйна

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен комент вижда "ръката на Москва" в събитията в Източна Украйна и отново призова Русия да изтегли войските си от границата с Украйна и да "престане да бъде част от проблема, а да стане част от решението".

В отговор на журналистически въпрос доколко е достоверна информацията на НАТО за участие на Русия в протестите в Източна Украйна Расмусен каза, че "тази информация е надеждна", но отказа да представи доказателства.

Според него е преждевременно да се говори за конкретно разполагане на сили на НАТО в Източна Европа.

"В момента обмисляме по-нататъшни стъпки за засилване на колективната ни сигурност - нещо, което наричам адекватно разполагане (на сили), въпреки че засега е преждевременно да се говори за подробности какви именно конкретни действия ще предприемем за засилване на нашата колективна сигурност", каза той.

 

Споделяне
Още по темата
Още от Свят

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?