Обама призна за своя най-голяма грешка военната намеса в Либия

Обама призна за своя най-голяма грешка военната намеса в Либия

Президентът на САЩ Барак Обама призна за своя "най-голяма грешка във външната политика интервенцията в Либия в състава на международната коалиция".

Той направи признанието в отговор на въпрос на среща с граждани, организирана от тв компанията Пи Би Ес в град Елкхарт, щата Индиана.

Обама напомни, че страните от НАТО подкрепят бунтовниците, които са водили борба срещу режима на Муамар Кадафи. Те обаче така и успяха да осигурят стабилността в страната и да окажат помощ при сформирането на ново правителство.

Американският държавен глава призна още, че ако можеше да се върне назад, би реагирал по друг начин и спрямо някои вътрешнополитическите проблеми. По думите му, той от самото начало е предупреждавал американците "колко сериозни ще са последствията от икономическия спад през 2008 година".

"Вероятно трябваше веднага да кажа, че възстановяването ще отнеме най-малко 3-4 години. Той обясни, че грешки в голямата политика понякога се правят заради липса на проверена и надеждна информация. Даже и президентът понякога трябва да взема решения на базата само на предположения, а не на точни сведения", добави Обама.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?