Обама се пошегува с възрастта, рейтинга и противниците си

Барак Обама на срещата в клуба "Гридайърън"

Президентът на САЩ Барак Обама се пошегува в събота вечерта със себе си на традиционната ежегодна вечеря на Асоциацията на кореспондентите, изтъквайки възрастта си, ниския си рейтинг на обществена подкрепа и наближаването на края на мандата си. Той отправи и закачки към някои от противниците си, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Допреди няколко години не можех и да си представя, че мога да стана на петдесет. Що се отнася до обществената подкрепа, все още не мога", изтъкна иронично 53-годишният президент, който според проучване от 13 март среща одобрението на 49 на сто от американците.

Обама говори в клуба "Гридайърън" - един от най-престижните американски журналистически клубове, където всяка година се събира политическият и медиен елит на Вашингтон, за да се отдаде на светски разговори, да проявява чувство за хумор и самоирония и същевременно да събира средства за различни каузи.

Президентът отправи нападки срещу някои от противниците си, сред които бившият кмет на Ню Йорк, републиканецът Руди Джулиани, който неотдавна го обвини, че "не обича" Америка. Той се подигра и на онези, които изтъкват, че президентът не е роден в Съединените щати.

"Ако не обичах Америка, нямаше да напусна Кения, за да дойда тук", отбеляза Обама, предизвиквайки бурен смях сред присъстващите.

Президентът, чийто мандат изтича след по-малко от две години, "пусна стрелички" и по адрес на политическите анализатори, които смятат, че Демократическата партия трябва да проявява по-голямо внимание към по-старите гласоподаватели, и то от бялата раса. "Това е причината да съм тук", каза той.

Традиционната ежегодна вечеря, която с песните и пародиите си напомня повече на епохата на мюзикхола, отколкото на ерата на Туитър, дава възможност на политиците и журналистите да се шегуват сами със себе си, посочва изданието.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?