Обама шокиран от убийството на лекар, извършващ аборти

Американският президент Барак Обама е шокиран и възмутен след убийството в неделя на лекаря Джордж Тилър, извършващ аборти в напреднала бременност и от дълго време заплашван от противници на абортите. Това съобщиха в понеделник от Белия дом. "Колкото и дълбоки да са разногласията ни по трудни въпроси като абортите, те не трябва да се решават с насилие", подчертава Обама.

Доктор Джордж Тилър бе застрелян по време на църковна служба в град Уичита, щата Канзас от човек, който избягал. Три часа по-късно полицията задържа мъж на 51 години, заподозрян в убийството. Името му не се съобщава.

"Джордж посвети живота си на това да оказва на жените качествени медицински услуги, независимо от честите заплахи и насилието срещу него", се казва в съвместно изявление на съпругата, четирите деца и 10 внуци на 67-годишния лекар.

Тилър често е бил заплашван от противници на абортите и се движел с телохранители. Според информациите по време на убийството той е бил без охрана.

През 1986 г. клиниката му пострада от взривена бомба. През 1993 г. той бе ранен в двете ръце от нападател, който по-късно бе арестуван и осъден на 11 години затвор.

Драмата в Уичита се случи две седмици, след като Барак Обама в реч пред католически университет призова привържениците и противниците на правото на аборт "да намерят място за разбирателство".

Обама подкрепя правото на аборт, но настоява тази процедура да се прилага рядко, припомнят агенциите.

Споделяне

Още от Свят

Трябва ли да се отворят ресторантите?