Обама шокиран от убийството на лекар, извършващ аборти

Американският президент Барак Обама е шокиран и възмутен след убийството в неделя на лекаря Джордж Тилър, извършващ аборти в напреднала бременност и от дълго време заплашван от противници на абортите. Това съобщиха в понеделник от Белия дом. "Колкото и дълбоки да са разногласията ни по трудни въпроси като абортите, те не трябва да се решават с насилие", подчертава Обама.

Доктор Джордж Тилър бе застрелян по време на църковна служба в град Уичита, щата Канзас от човек, който избягал. Три часа по-късно полицията задържа мъж на 51 години, заподозрян в убийството. Името му не се съобщава.

"Джордж посвети живота си на това да оказва на жените качествени медицински услуги, независимо от честите заплахи и насилието срещу него", се казва в съвместно изявление на съпругата, четирите деца и 10 внуци на 67-годишния лекар.

Тилър често е бил заплашван от противници на абортите и се движел с телохранители. Според информациите по време на убийството той е бил без охрана.

През 1986 г. клиниката му пострада от взривена бомба. През 1993 г. той бе ранен в двете ръце от нападател, който по-късно бе арестуван и осъден на 11 години затвор.

Драмата в Уичита се случи две седмици, след като Барак Обама в реч пред католически университет призова привържениците и противниците на правото на аборт "да намерят място за разбирателство".

Обама подкрепя правото на аборт, но настоява тази процедура да се прилага рядко, припомнят агенциите.

Споделяне

Още от Свят