Обама смята да вдигне данъците за богатите в САЩ

Барак Обама

Затваряне на "данъчните вратички" за богатите американци, налагането на големи данъци на финансовите компании, като с приходите от това бъдат стимулирани хората от средната класа, ще предложи президентът на САЩ Барак Обама в годишната си реч "За състоянието на съюза", която предстои да изнесе на 20 януари в Конгреса. Това съобщи източник от администрацията във Вашингтон, цитиран от Ройтерс.

Очаква се Обама да предложи данъците да се увеличат от сегашните 23.8 на сто до 28% за семейства, чиито годишни доходи надвишават 500 хил. долара, пише Асошиейтед прес. Това е ще е второто вдигане на налога, който до идването на Обама на власт бе 15 на сто.

Предвижда се още да се въведат данъци за американците, които наследяват ценни книжа. Сред другите инициативи на Обама са освобождаване на някои категории студенти от плащани на такси за обучение в колежите, както и увеличение на отпуските за работещите и засилване на мерките за кибер сигурността и защитата на електронните данни  на американците.

В речта във вторник вечерта на съвместно заседание на двете камари на Конгреса президентът на САЩ ще развие своята тема за равенство в доходите. Неговото правителство се надява да намери двупартийна подкрепа в контролираните от републиканците две камари. Но предложенията на Обама относно увеличаване на данъците може да срещнат възраженията на законодателите от Републиканската партия, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?