Обама уволни командващия в Афганистан Стенли Маккристъл

Обама уволни командващия в Афганистан Стенли Маккристъл

Американският президент Барак Обама уволни командващия силите на САЩ и НАТО в Афганистан ген. Стенли Маккристъл заради критиките му в  списание "Ролинг стоун" по адрес на висши представители от президентската администрация, съобщиха световните агенции. На мястото на ген. Маккристъл ще бъде назначен генерал Дейвид Петреъс,  началник  на централното командване на САЩ за Близкия изток и бивш командващ на американските войски в Ирак.

В сряда сутринта Обама разговаря половин час с ген. Маккристъл. Преди срещата с президента генералът е имал и разговори с министъра на отбраната Робърт Гейтс и с Майк Мълън, шеф на обединеното командване на въоръжените сили на САЩ.

Обама заяви, че поведението на Маккристъл не е отговорило на изискванията за един генерал. Той посочи, че причината за отстраняването на Маккристъл не е "лична обида". Президентът заяви още, че смяната в командването няма да се отрази на стратегията на САЩ, която остава непроменена.

По-рано Обама заяви, че изказването на ген. Маккристъл и помощниците му пред популярното списание е плод на "лоша преценка". Прессекретар на Белия дом пък заяви, че Обама е  бил много ядосан, след като се е запознал с казаното от Маккристъл.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че стратегията на НАТО в Афганистан остава непроменена въпреки отстраняването на американския генерал Стенли Маккристъл.

В статията, която ще излезе в петък, ген. Маккристъл критикува стратегията на вицепрезидента Джо Байдън за Афганистан. Генералът споделил още, че се е почувствал предаден от американския посланик в Кабул по време на дебат в Белия дом относно военната стратегия миналата година.

Маккристъл обяви от своя страна, че съжалява и се извинява за казаното, а твърденията му отразяват лоша преценка. "През цялата си кариера съм живял в съответствие с принципите на личната чест и професионализъм. Това, което е отразено в тази статия, не отговаря на тези стандарти", заяви генералът.

В статията са интервюирани няколко помощници на Маккристъл, пожелали анонимност. Един от тях се шегува с вицепрезидента Джо Байдън, който е критично настроен към Маккристъл. "Байдън? Искахте да кажете: Bite me? (Ухапи ме)," казва съветникът. Друг източник, близък до генерала, нарича съветника на президента по националната сигурност Джеймс Джоунс, "клоун... замръзнал в 1985 година".

В статията, която ще излезе, ген. Маккристъл е описан като "човек, успял да вбеси почти всички" отговорни фигури за Афганистан, включително американския посланик там Карл Айкънбери, специалният представител за Афганистан Ричард Холбрук и съветникът на президента по националната сигурност Джеймс Джоунс.

За Айкънбери, който се обяви против стратегията на генерала за Афганистан, според информация, изтекла в "Ню Йорк таймс" през януари, генералът е цитиран да казва, че дипломатът се пази за "историческите книги". "Сега, ако ние се провалим, те могат да кажат: "Аз ви казах, че ще стане така."

В статията се отбелязва и "специалното" негативно отношение към Холбрук – американският специален представител, отговарящ за интегрирането на талибаните в афганистанското общество и натоварен от администрацията да отговаря за Афганистан и Пакистан.

"По време на един полет до Париж, Маккристъл си провери блекберито", разказва авторът, според който в един момент генералът простенал: "О, не, още един имейл от Холбрук. Няма да го отварям." Негови съветници коментирали иронично да не взема присърце нищо, пратено от Холбрук.

И демократите, и републиканците, се изказаха силно критично за поведението на генерала.

Споделяне

Още от Свят