"Обединените патриоти" не искат патриотичното ДПС във властта

Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, сн: БГНЕС

Очевидно Ахмед Доган е тръгнал по масовата болест, че патриотизмът е най-печелившата формула за изборите, коментира в петък пред Mediapool лидерът на НФСБ Валери Симеонов по повод "политическото послание" на почетния председател на ДПС, публикувано на сайта на партията му в четвъртък вечерта.

Попитан дали то му може да се разглежда като своеобразна оферта за следизборна коалиция към останалите партии, той заяви, че Доган можел да предлага коалиция на всички, но не и на "Обединените патриоти".

По думите на Симеонов е "в сферата на фантастиката", че евентуалното коалиране на ДПС с други партии би означавало, че Доган държи ключа за националната сигурност.

"Прекалено много негативи е натрупал, за да си ги оправи с едно писмо и няколко салто морталета. Виждате, че ДПС е достатъчно цапаща партия, за да не ги искат нито ГЕРБ, нито БСП", добави лидерът на НФСБ, заключвайки, че според него "това е неистов напън за връщане във властта под някаква форма". Валери Симеонов направи уточнението, че не е чел внимателно писмото на почетния председател на ДПС.

Далеч по-благосклонен към новата позиция на Доган се оказа лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, коалиционен партньор на Валери Симеонов и Волен Сидеров в "Обединени патриоти".

Каракачанов отбеляза пред Mediapool, че самият той многократно е отправял същите предупреждения през последните 5 години.

"За мен в писмото му няма нищо ново, но все пак го казва на глас, докато ГЕРБ и БСП продължават да мълчат, а това са сериозни въпроси", коментира той.

Каракачанов обаче е на мнение, че дори и тази демонстрация на патриотизъм и заклеймяване на режима на Ердоган от страна на Доган, коалиране на ВМРО с ДПС е невъзможно. Според него обаче всички партии трябва да изразят мнението си по темата.

Каракачанов за пореден път повтори, че българо-турската граница трябва да се охранява с повече части на армията, включително и с използването на физическа сила. Като допълнителна заплаха за сигурността на страната той посочи тиражираната от ВМРО информация, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган щял да изпрати 1000 автобуса с гласоподаватели за парламентарния вот на 26 март.

Засега няма никакво независимо потвърждение за подобни планове на Ердоган.

В отговор на въпрос на Mediapool Каракачанов заяви, че не може да се каже, че ДПС ще държи ключа за националната ни сигурност, ако други партии го преоткрият като възможен партньор след писмото на Доган.

"Ключът от националната сигурност на България не може и не трябва да се държи от една партия, а от всички – и от тези в управлението, и от тези в опозиция", добави лидерът на ВМРО с уточнението, че единствено ДОСТ на Лютви Местан ще се стреми да застрашава националната ни сигурност.

"Смятам, че това писмо много ясно разграничава ДПС от политиката на Ердоган. Турция винаги се е опитвала да се бърка в изборите ни, но този път брутално се намеси със създаването и финансирането на ДОСТ... Може да се каже, че това застрашава политическите територии на ДПС и е тема за разговор и в самото турско население: на коя страна е – на светска България или на все по-ислямизиращата се Турция", добави Каракачанов.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?